Yönetmelikler

Uluslararası Yük Taşımacılığında Gerekli Belgeler

Lojistik ve ticari firmalarının uluslararası yük taşımacılığı yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları bazı belgeler bulunmaktadır. Uluslararası yük taşımacılığında gerekli olan bu belgeleri araç, araç sürücüsü ve sahibi olarak 3 bölüme ayırmak mümkündür. Yasal prosedürleri tamamlayarak güvenli bir şekilde uluslararası nakliyat yapabilmek için istenilen belgelerin bazıları aşağıda yer almaktadır. Nakliyenin yapılacağı ülkelerin yasal prosedürleri, ülkeler arası anlaşmalar ve taşınacak yük türüne bağlı olarak belgeler değişiklik gösterebilmektedir.

Araçlar için Yetki ve İzin Belgeleri

K Yetki Belgesi: Ticari olarak yük taşıyan ve tescil belgesinde kamyon veya kamyonet olarak geçen araçların K Yetki Belgesine sahip olması gerekmektedir. K yetki belgesiyle gerçek ve tüzel kişiler yük taşımacılığı yapabilmektedir. K Yetki Belgesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız

L2 Yetki belgesi: Ticari faaliyet gerçekleştirecek, uluslararası ve yurt içi lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür.

Araç Sürücüleri için Yetki ve İzin Belgeleri

SCR Belgesi: SRC belgesi, karayolu yük ve yolcu taşımacılığı yapacak ticari araç sürücülerinin almasının zorunluğu olduğu bir belgedir. SCR Belgesi hangi şartlarda alınabileceği ve başvuru şartlarının neler olduğu hakkında bilgi almak için buradan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz.

ADR Belgesi: Karayolunda yanıcı ve tehlikeli madde taşıyan sürücülerin ihtiyacı olan bir belgedir.

Uluslararası Ehliyet: Türkiye’den farklı bir ülkede taşıt kullanılmasına izin veren sürüş belgesidir.

Araç Sahipleri için Yetki ve İzin Belgeleri

Vesaik Mukabili: Vesaik mukabili, bir banka hizmetinden yararlanarak ihracatçının sattığı ürünlerin ücretini alıcıdan tahsil etmesidir. Bu ödeme şekli satıcı firma veya kişiye, belgelerin alıcıya ödeme veya poliçelerin kabulü karşılığı yapılacağını garanti etmektedir.

Gümrük Çıkış Beyannamesi: Taşınacak yük ile ilgili bilgilerin bulunduğu İhracatçılar Birliği ve çıkış yapılacak gümrük tarafından onaylanan belgedir.

Konşimento Talimatı: Konşimento talimatı ihracatı veya imalatı yapan firma tarafından hazırlanmaktadır. İhracatı ve ithalatı yapan firmalara ait bilgiler, ürünün yükleme ve teslim adresi, ürünün cinsi ve kilosu bilgiler bulunmaktadır.

Konşimento: Alıcı firma tarafından onaylanana kadar geçen sürede teslim edilecek malın sorumluluğun nakliyeci firmada olduğunu belirten belgedir.

CMR: bir karayolu taşıma belgesi olan CMR, taşıma işleminin CMR anlaşmasında belirtilen kural ve hükümlere göre yapıldığını göstermektedir.

Konsolosluk Faturası: İhraç edilen ürününün menşeini belgelenmesi için ürünün ihraç edileceği ülkenin konsolosluğu tarafından onaylanmasıdır.

ATR-Dolaşım Belgesi: Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında ürünlerin serbest dolaşımını sağlayan bir belgedir.

Bunları da beğenebilirsiniz