Sürüş Deneyimi

Direksiyon Neden Sertleşir?

Direksiyon sertleşmesi kamyon ve tır gibi büyük boyutlu araçlarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sürücünün hakimiyetini kısıtlayan ve trafikte seyir halini etkileyen direksiyon sertleşmesini önlemek önemlidir. Bu noktada hava basıncı direksiyon için hayati bir önem taşır. Eğer ön lastiklerin hava basıncı azaldıysa ya da lastiklerin havası arasında fark varsa direksiyon dönmez ve sertleşir. Direksiyonun bağlantı çubukları arasında ve levye kolları gibi parçalarında aşınma, eğri kısımlar veya deformasyon varsa direksiyonun sertleşmesi kaçınılmazdır. Lastik rot ayarından kaynaklanan bir sorun olduğunda ise direksiyon kilitlenmesi ortaya çıkar ve hareket kabiliyetini sıfırlar. Genel çerçevede bu gibi durumlar direksiyon sertleşmesine sebep olur ve giderilmesi zorunlu bir arızadır.

Direksiyon Sertleşmesi Nedir? 

Direksiyon sertleşmesi, mekanik bağlantılarda meydana gelen bir arıza sonucu oluşur. Günümüzde kullanılan direksiyon sistemleri, direksiyonun döndürülmesini kolaylaştıran ve yumuşatan ilave donanımlara sahip olduğundan kullanımı kolay bir araç sürüş konforu yaratır. Direksiyonun sertleşmesi sorunu, akışı yumuşatan donanımları engelleyen bir harekete sebep olduğunda birbirinden farklı sorunlar ortaya çıkar. Bunlar, pompa hasarı, direksiyon kutusu arızası, V kayışının kopması gibi arızalardır. 

Direksiyon Sistemi Hasarları ve Sertleşme Nedenleri

Direksiyon sistemi çeşitli hasarlar dolayısıyla kendisini kilitleyebilir, akışın kontrol altında tutulmasını zorlaştırabilir. Sürücü için de zor anlar yaşatan direksiyon sertleşmesinin yol açtığı çeşitli hasarlar vardır. Bunlardan bazıları, amortisör arızası, elektrik motor arızası, kontrol sistemleri arızasıdır. Lastik hava basıncının etkisini artırması veya azaltması da hasarlardan biridir. Mekanik bağlantılarındaki hasarlar direksiyonun dönmesine engel olur. Benzer şekilde süspansiyonlarında meydana gelen kontrol arızaları da bu sebeplerden biridir. Yağ bakımının yapılması, zorlanmamasının sağlanması, aracı rölantide çalıştırmamak sertleşme nedenlerini önleyebilecek dikkat edilmesi gereken unsurlardır. 

Direksiyon Sertleşmesi Sorunlarının Onarımı ve Bakımı 

Direksiyon Sertleşmesi sorunlarının onarımı ve bakımı için

  • Lastikler gözden geçirilerek hidrolik yağı kontrol edilmelidir. 
  • Depodan yağ giriş hattı takip edilmelidir. 
  • Kasnak ve mil uyumuna dikkat edilmeli, bakımı yapılmalıdır. 
  • Düzenli yağ bakımıyla birlikte soketler, elektrik motoru ve sigorta kutusu mekanizmalarının kontrolü yapılmalıdır. 
  • Hassas gövde bakımı yapılmalıdır. 

Tüm mekanizmalar sıklıkla kontrol edilmeli, pratik halinde de sürüşte sorun olup olmadığı saptanmalıdır. Bakımında kullanılan yağlar direksiyonlar için kullanılan yağlardan olmalıdır. Farklı yağ türleri beklentiyi karşılayamayabilir. Bu sebeple tır ve kamyon direksiyonları için kullanılan özel yağlar kullanılmalıdır. Ön lastiklerdeki havanın inmesi veya fazla hava pompalanması sonucunca basıncın dengesizleşmesinin önüne geçebilmek için de bakımında özellikle yağ kullanımını yaygınlaştırmak gerekmektedir. EPS sisteminde aşırı direnç oluşması, direksiyon hakimiyetini de olumsuz etkileyeceğinden bakımları sık sık yapılmalı direksiyon kutusunun düzgün çalışmaması halinde tüm bakım onarım çalışmalarının güncellenmesi gerekir. Elektrik motorunda arızaların oluşması halinde direksiyon sertleşmesi önlenemez ve büyük motor arızasına sebep olabilir. Sağlıklı bakım, rutin kontroller ile birlikte direksiyon sertleşmesi sorunu giderilebilir.

Araçların işlevlerini yerine getirebilmesi için alışkın oldukları kontrol mekanizmasının dışına çıkmamaları gerekir.  Düzenli bakım ve onarım, motor bakımı, ihtiyaç duyulan enerji aktarımının sağlanması ile araçların sorunsuz çalışması mümkün olmaktadır. 

Kamyon ve tır gibi büyük ölçekli araçların direksiyon enerjisini kendi sınırları içinde rahatlıkla kullanılmasını sağlaması önemlidir. Hareket kabiliyeti sınırlandırılmadan bağlantı kabloları üzerinden direksiyon sistemine ulaşarak rahatlıkla hareket edilmesi sağlanabilir. 

Sürüş deneyimini kolaylaştırmak ve konforlu hale getirmek için araçların hidrolik direksiyon bakımını yaptırmalısınız. Motor sisteminin ayarlarını gözden geçirmelisiniz. Güncel teknolojiye uygun bir takım parçalar kullanmalısınız. Yakıt tasarrufunu sağlamalısınız ve sürüş sırasında tespit ettiğiniz sorunları gidermelisiniz. Siz de direksiyon sertleşmesini önlemek istiyorsanız, araçlarınızın bakımını yaptırmayı ihmal etmeyiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz