Geçici Sürücü Belgesi Nedir?
Türkiye’de ehliyet alma süreci belirli kurallar çerçevesinde ilerler. Geçici sürücü belgesi, sürücülerin resmi kartı olmadan önceki süreçte kullanması için verilir. Geçici olarak kullanılabilen bu belge, bir süreliğine trafiğe çıkmayı sağlar. Sürücü belgesi resmi bir belgedir ve ehliyetin yerine geçer. Geçici sürücü belgesi ile trafiğe çıkmak mümkündür fakat belgenin alınması ve kullanılması sürecinde kurallara uygun şekilde hareket etmek gerekir. Bu yazımızda geçici sürücü belgesinin ne işe yaradığı ve nasıl alınacağı hakkında bilgi vereceğiz.
Geçici Sürücü Belgesi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Geçici sürücü belgesi, ehliyet almaya hak kazanan kişilere verilir. Bu belgenin kullanım süresi 15 gün ile sınırlıdır. Sürücüler, trafiğe çıktığında sürücü belgesi göstermesi gerektiğinde bu belgeyi kullanır. Geçici sürücü belgesi, şehir dışına çıkarken de kullanıma uygundur. Belgenin üzerinde karekod ve barkod bulunur. Trafik polisi herhangi bir durumda gerekli gördüğü takdirde belgenin doğruluğunu bu şekilde teyit eder. Sürücü, belgenin aslını teslim aldığında geçici belge artık kullanıma uygun değildir.
Geçici sürücü belgesi, genel olarak ilk kez ehliyet alacak kişiler tarafından kullanılır. Fakat ehliyetini yenileyen, kaybeden ve yenisini bekleyen kişilere de verilir. Bu belge, ehliyetin yerini tutar. Sürücülerin yanında taşıması tıpkı normal ehliyetteki gibi zorunludur.
Geçici ehliyet belgesi, 15 günlük sürenin sonunda geçerliliğini kaybeder. Bu durumda trafikte ve resmi kurumlarda kullanılması doğru değildir. Herhangi bir aksilik olmadığı takdirde gerçek ehliyet 15 gün içinde sürücülerin eline ulaşır. Sürücünün ehliyeti eline geçmediyse yeniden başvuru yapmak için trafik tescil şubelerine ya da emniyet müdürlüğüne gitmesi gerekir. Eğer gerekli görülürse geçici ehliyetin kullanım süresi görevli kişiler tarafından uzatılır.
Geçici Sürücü Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?
Geçici sürücü belgesini almak için ehliyet almaya hak kazanmak gerekir. Ehliyet sınavına girmek için ise bir kursa yazılmak gerekir. Türkiye’de ehliyet sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere 2 aşamada gerçekleşir. Yazılı sınavdan başarılı olan ancak uygulamalı sınavı geçemeyen kişiler, belirlenen zamanlarda yeniden sınava girer. Sınav hakları bitmeden başarı kazanmak gerekir. Aksi takdirde yeniden ehliyet sınavlarına müracaat edilerek ücret ödemesi yapılır.
Ehliyet almaya hak kazanan sürücüler, ücret ödemesini gerekli yerlere yapar. Ardından bulunduğu il ya da ilçe müdürlüklerine geçici sürücü belgesi başvuru işlemini gerçekleştirir. Ehliyet için gerekli olan harcı yatırdıktan sonra Nüfus Müdürlüğüne başvuru yaparak geçici sürücü belgesini çıkartmak mümkündür. Bu aşama çoğu durumda kayıt olunan sürücü kursu tarafından tamamlanır. Belgeyi indirmek için e-devlet üzerinden T.C. kimlik no ve şifre girilir. Bilgilendirme yazıları okunduktan sonra onay kutucuğu işaretlenir ve işleme devam edilir. Gerekli bilgiler kontrol edilir ve e-devlet üzerinden kolayca geçici sürücü belgesi indirilir.
Geçici Sürücü Belgesi ile Araç Kullanılabilir mi?
Genellikle ilk defa ehliyet alan kişiler, geçici sürücü belgesi ile neler yapabileceğini merak eder. Başvurudan sonra ehliyet işlemleri genel olarak 7 – 15 gün sürer. Bu süre zarfında trafiğe çıkmak için beklemek yerine geçici sürücü belgesi kullanılabilir.
Eğer sürücü 15 günlük kullanım süresi geçen belge ile trafiğe çıkarsa, ceza alması kuvvetli bir ihtimaldir. Alınan cezalar ehliyet puanına da yansıdığı için sürücü adına olumsuz bir durum teşkil eder.
Geçici sürücü belgesine sahip olan kişilerin trafik kurallarına uygun olacak şekilde hareket etmesi gerekir. Sürücülerin merak ettiği konulardan bir tanesi de geçici belge ile araç kiralamanın mümkün olup olmadığıdır. Araç kiralama firmaları, belirli kurallar çerçevesinde hareket eder. Özellikle kurumsal firmalar, araç kiralamak için sürücünün en az 1 yıllık deneyim sahibi olmasını ister. Fakat firma kurumsal değilse ve kuralları katı değilse geçici sürücü belgesi ile de araç kiralamaya müsaade edebilir.