Sürüş Deneyimi

Kamyoncunun Kışa Hazırlık Rehberi

Kış ayları hem şoförler için hem de araçlarınız için zorlayıcı bir dönem demektir. Nasıl ki bizler hayatımızın her alanında kışa hazırlanıyoruz, kıyafetlerimizi ona göre seçiyoruz, evimizi kış mevsiminin getireceklerine göre düzenliyoruz, işte araçlarımızı da bu hassasiyetle kış koşullarına uygun hale getirmeliyiz. Soğuk mevsimler özellikle büyük araçlar için oldukça zorlayıcı olabilir. Yanma gücüyle çalışan motorlar düşen hava sıcaklığından etkilenecektir elbette. Kar yağışı ve yollarda görülen buzlanma araçlarınızın yolu tutuş gücünü düşürecektir. Neyse ki tüm bu sorunlarla başa çıkmak mümkün. Tek yapmanız gereken önleminizi önceden almak ve kışa hazırlıklı girmek. Peki Neler Yapılmalı?

Kış Lastiği

Kış lastiği daha geniş tutuş alanı ile yol hakimiyetinizi artırır. Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden tüm kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması yasal bir zorunluluktur. Bu araç sahipleri genellikle Kasım ayı itibariyle kış lastiklerini kullanmaya başlar. Havanın yedi derecenin altına düştüğü durumlarda lastiğinizi değiştirmeniz gerekir. Kar yağıyor olmasa bile kış lastiği takmak birçok riski elemenizi sağlayacaktır. Kış lastiği uygun dönemlerinde muhakkak kullanılmalıdır ve aksi takdirde cezaya tabidir.

Lastik Hava Basıncı

Hangi mevsimde olduğunuz ve havanın koşulları tekerleklerinizin hava basıncını etkileyecektir. Bu durumda aracın yol tutuşunda olumsuzluklar yaşanabilir. Direksiyon kontrolünde azalma bile görülebilir. Bunların yaşanmaması için her zaman olduğu gibi kış aylarında da lastiklerinizin hava basıncını kontrol etmelisiniz. Tekerleklerin cinsine ve boyutlarına göre hangi hava koşulunda ne kadar basınca sahip olması gerektiği gibi bilgileri edinip kendi aracınızı buna göre kışa hazır hale getirmeniz güvenli bir yolculuk için çok önemlidir.

Antifriz

Aracınızın radyatör sistemindeki suyun kışın soğuk hava koşullarında donmaması için en kesin yöntem antifriz kullanmak olacaktır. Aslında soğutma sisteminizi tüm yıl boyunca aşınmalara karşı korumak istiyorsanız antifrizi daima kullanmalısınız. Radyatörünüzden en yüksek verimi alabilmek istiyorsanız kullandığınız antifrizin de en doğru oranda olması gerekir. Bu yüzden aracınızda bulunan antifriz oranını daima kontrol etmeli bunun yanında su yerine araçlar için üretilmiş özel sıvıları kullanmalısınız. Aksi halde sıradan su kireçlenebilir. Bu durum motorda hararete ve kalıcı hasarlara yol açabilir. Aynı şekilde camlardaki buzlanmaları engellemek için de silecek suyu antifirizi kullanmalısınız.

Elektrik Sistemleri

Kış aylarında artan nem oranları sebebiyle buji kabloları veya distribütör etkilenebilir ve aracınız çalışmayabilir. Bunun için elektrik sistemlerinin sürekli kontrol altında tutulması çok önemlidir. Havaların soğumasıyla aracınızın içinde elektrik kullanımı da artacaktır. Bu sebepten elektrik marş ve şarj dinamolarının kontrollerini, akünüzün bakımını yaptırmayı unutmayın. Aksi halde yolda bile kalabilirsiniz. Akünüzün su seviyesini kontrol edin. Kutup başlarının oksitlenmesine engel olun. Eğer aracınızı iki haftadan uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız akü kutup başlarını sökmeniz tavsiye edilir.

Yağ Değişimi

Kışa girmeden önce motor yağının da muhakkak kontrol edilmesi gerekir. Aracınızın yağlarının ve filtrelerinin hangi sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini katalog bilgilerinden öğrenebilirsiniz. Uzun süre kullanılan motor yağları aracı koruma özelliğini kaybedeceğinden tehlike arz edebilir.

Kışın Yanınızda Mutlaka Bulunsun

Yolculuğun zor şartlarında ne zaman neye ihtiyacınız olacağını tahmin etmek güç. Bu yüzden tedbiri elden bırakmamak en doğru olanı olacaktır. Uzun yollara çıkan şoförlerimizin şu araçları yanlarında bulundurmaları olası bir zorluk anında büyük yardım sağlayacaktır:
• Uyarı araçları (ışıldak ve reflektör),
• İlk yardım çantası,
• Marş kabloları,
• Çekme halatı,
• Kum veya paspas (çekiş için),
• Tekerlek zincirleri,
• Battaniye,
• Kürek,
• El feneri,
• Kar fırçası,
• Eldiven
• su.
Elbette bütün bu kontrolleri yapmak için aracınızın kontrol dönemlerini beklemeyin. Kışa girmeden önce kendi bakım ve kontrollerinizi yapmanız hem mal hem de can güvenliğiniz açısından çok önemlidir. Kış boyu güvenli yolculuklar dileriz.

Bunları da beğenebilirsiniz