Lastik Hakkında Her Şey

Kaplama Nedir?

Kaplama işlemi lastikler için uygulanan bir lastik yenileme işlemidir. Lastik kaplaması ile aşınmış olan lastik sırtı yenilenmektedir. Böylelikle lastiğin kullanım süresi artmakta ve performansı da aynı düzeyde korunmaktadır. Lastik kaplaması sonrasında lastikler performansını korur ve servis koşullarında kullanılmaya devam eder. Gelişen lastik teknolojisi sayesinde kaplama işlemi birden çok kez yapılabilmektedir. Lastik kaplaması genellikle kamyon, otobüs ve iş makinası gibi ağır vasıta araçlara uygulanmaktadır. Kaplama, sıcak kaplama ve soğuk kaplama olarak ikiye ayrılır. Türkiye’de kamyon ve otobüs gruplarında, çoğunlukla soğuk kaplama yapılmaktadır.

Lastikte Soğuk Kaplama Nasıl Yapılır?

Kaplama işleminin yetkili ve UN/ECE R 109 standartlarına sahip olan tesislerde yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu standartlara sahip tesislerde kaplanan lastiklerden yeni bir lastikten alınan performansa yakın bir performans alınabilir. Kaplama işlemi sırasında ana hatlarıyla şu adımlar izlenmektedir:

  • Kullanılmış lastiğin sırt bölgesi tıraşlanır ve temizlenir.
  • Lastik gövdesi üzerine çeşitli kimyasallarla uygulanarak, işleme hazır hale getirilir. Hazır kaplama sırt kauçuğu lastik gövdesine geçirilir.
  • Son işlemde lastik otoklav olarak adlandırılan özel fırınlarda pişirilmeye bırakılır. Kauçuk otoklavda piştiğinde lastik sırtı ve gövdesi birbirine kaynamış olur.
  • Pişirme işleminin ardından yapılan son kontrollerden sonra soğuması için 24 saat bekletilen kaplanmış lastik kullanıma hazır olarak araca takılır.

Kaplama İşlemi Neden Yapılır?

Lastiklerde kaplama işleminin yapılması için birçok neden bulunmaktadır:

  • Eskimiş lastiklerin yeni lastiklere yakın bir performans sergilemesi ve lastiği güvenli hale getirerek daha uzun ömürlü bir kullanım sağlamak.
  • Filolarda işletme maliyetlerini düşürmek.
  • Aynı lastiğin birden fazla kez -kullanılması ile daha az ham madde tüketilmesi ve beraberinde çevreye olumlu bir etki sağlamak.
  • Ömrünü tamamlamış lastik (ÖTL) oluşumunu azaltmak.

Lastik Kaplaması Güvenli Midir?

Yeni lastiklerin bakımlarının zamanında yapılmasına ek olarak, lastik kaplamasının uygun diş derinliği sürecinde yapılması oldukça önemlidir. Kaplama ile lastikler daha uzun süre kullanılabilirken, ikinci, hatta üçüncü bir ömür de sağlanabilmektedir. Böylelikle maliyet düşmekte ve lastiklerin performansı da korunmaktadır. Ancak lastik kaplamasının güvenli olabilmesi için UN/ECE R 109 standartlarına sahip olan tesisler tercih edilmelidir. Uzman olmayan kişiler tarafından ya da eski makinelerle yapılmış kaplamalarda istenmeyen sorunlar oluşabilmektedir.

Bunları da beğenebilirsiniz