Lastik Hakkında Her Şey

Lastik Nasıl Muhafaza Edilir?

Tıpkı insanlar gibi lastikler de zamanla yaşlanır ve ömürleri kısalır. Özellikle yanlış muhafaza edilen lastiklerin kullanım ömrü çeşitli etkenlerle beraber azalır. Doğru korunan ve muhafaza edilen lastikler daha uzun süre kullanılabileceği gibi, lastiklerin yük ve yolcu güvenliğine de önemli etkisi bulunur. Yaz ve kış lastiklerinin doğru zamanlarda kullanılması ve kullanılmadığı zamanlarda nasıl muhafaza edileceklerine dair birçok ipucu bulunur.

Isı, ozon ve çevresel etkenlere maruz kalmak lastiğin yaşlanma hızını artırırken, lastiklerinizi düzgün bir şekilde saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. Uygun muhafaza koşullarının sağlanması, lastiklerinizin görünümünün ve performansının korunmasını sağlar. Lastikleri nasıl muhafaza edeceğinize dair birkaç ipucu şu şekildedir:

Temiz Tutun

Normal kullanım sırasında lastikler toz biriktirir. Bu nedenle depolamadan önce temizlememek, lastiklerde hasara neden olabilir. Lastiklerinizi temizlemek için sadece su ve lastik fırçası kullanın. Lastikler hala jantlara takılıysa, jantları temizlemek için bir havluyla silin, ardından tamamen kurumasını bekleyin. Lastikleri muhafaza ederken lastik parlatıcısı kullanmayın.

Üst Üste Koyarak Saklamayın

Lastikleri depolamanın en iyi yolu dik olarak depolamaktır. Bunun için öncesinde lastiklerin yerle temasını kesecek bir sehpa ya da benzeri bir araç kullanılmalıdır. Ardından tüm lastikler dik olacak şekilde depolanmalıdır. Ancak üst üste koymak gerekiyorsa bu durum lastiklerin devrilmesine ve hasar görmesine neden olabilir. Otobüs ve kamyon lastikleri dört haftaya kadar kısa süreli depolamalarda en fazla 4 ya da 5 adet (en fazla 1,2 metre yüksekliğe kadar) arasında üst üste depolanmalıdır.

Florasan Lamba Kullanmayın

Lastikler ışığa maruz kalacak şekilde saklanmamalıdır. Özellikle lastiklerin muhafaza edildiği yerde fazla ozon yayan florasan lambalar da tercih edilmemelidir. Bu uzun sürelerde lastiğe zarar verecektir.

Güneşten Koruyun

Lastikler siyah olduğu için güneş ısısını emerler. Güneşin ultraviyole ışınlarıyla birleştiğinde bu yoğun ısı, lastikte yüzeysel çatlamalara neden olabilir. Lastikleri dışarıda depolamanız gerekiyorsa ve kendi alanınız yoksa, lastiklerinizi güneşten, yağmurdan ve kardan koruyacak hava koşullarına dayanıklı bir şekilde örtebilirsiniz.

Depolama Alanında Havalandırma Olmalı

Lastiklerin muhafaza edildiği depolama alanında mutlaka bir havalandırma bulundurulmalı, çatıda havalandırma açılacaksa bu alandan içeriye su ve yabancı maddelerin girmesi engellenmelidir.

Bunları da beğenebilirsiniz