Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?
Araç kullanan kişilerin ve özellikle uzun yol şoförlerinin karşılaştığı arızalardan birisi de lastiklerin zarar görmesidir. Bu durum hem ekonomik olarak büyük bir külfet hem de trafik güvenliği açısından önemli bir tehlikedir. Zarar gören lastiğin her defasında değiştirilmesi gerekmeyebilir. mümkün olmayabilir.Lastik,aldığı hasara göre tamir de edilebilmektedir. Doğru yapılan bir lastik tamiri ile yolculuğun güvenle devamı sağlanabilir.
Hangi Durumlarda Lastik Tamiri Yapılır?
Yolculuk boyunca karşılaşabileceğiniz farklı yol koşulları lastiklere zarar verebilir. Bu durumda aşınma sonucu kullanılmaz hale gelen lastikleri değiştirmek yerine tamir edilmesi tercih edebilirsiniz. Bunun için oluşan hasarın tamir ile düzeltilebilir oranda olması gerekmektedir. Kullanım özelliği tamir ile geri kazandırılabilecek lastiklerin kararını mutlaka bu konuda uzman yetkili noktalar vermelidir. İşin uzmanı olan profesyonel kişilere teslim edilen lastiklerin göreceği işlemde kullanılan ekipman ve işçiliğin önemi çok büyüktür. Bu yüzden lastiklerin eğitimli ve tecrübeli bir usta tarafından muayene edilerek tamirine karar verilmesi gerekir. Buradan lastik tamiri için yetkili noktalara ulaşabilirsiniz.
Lastik Tamir Yöntemleri
Birçok farklı lastik türü olduğu gibi oldukça fazla tamir yöntemi de bulunmaktadır. Bu tamir yöntemleri lastiklerin büyüklüklerine, türlerine, malzemesine ve kullanım tarzlarına göre değişiklik gösterir. Ticari ve hususi araçlar için lastikteki hasarın yamalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda iki temel noktadan ayrım yapabilmek mümkündür. Bu iki tür yapılan işlem, içerisinde ısı bulunup bulunmamasına göre sıcak ve soğuk tamir yöntemleri şeklinde adlandırılmaktadır. Soğuk tamir, adından da anlaşılacağı gibi bir ısıtma işlemine gerek duymadan, çoğunlukla otomobillerde uygulanan yöntemlere denir. Ağır ticari araç lastiklerinde ise ısısal uygulamalar şarttır. Bu lastiklere genellikle thermopress, autoclave adını verilen cihazlarla yapılan sıcak tamirler uygulanır.
Isıl Tamir Adımları
Öncelikle lastiğin konstrüksiyon yapısı tespit edilir. Böylece lastik çapraz gövde katlı mı, radyal gövde katlı mı anlaşılır. İkinci adımda tamir yapılacak alan belirlenir. Lastiğin yara almış kısmı temizlenerek işleme hazırlanır. Yaraya uygun yama hasarlı bölgenin boyutlarına göre seçilir ve bu yamanın lastiğe kaynaması için uygun ekipmanla ısı verilir. Son kontroller yapılarak lastik yeniden servise sokulmuş olur.