Lastik Tanımı ve Temel Bilgiler
Lastik, içerisinde bulunan hava sayesinde, üzerinde yükü taşıyan, yatay ve dikey kuvvetleri yola ileten kauçuk ve takviye malzemelerden yapılmış bir bileşendir. Lastikler aracın yolla temas eden tek parçasıdır. Lastiğin temel bileşenleri arasında kauçuğun yanı sıra, karbon karası, silika ve farklı kimyasal katkı maddeleri bulunmaktadır. Aynı zamanda temel bileşenlere kord bezleri, çelik kord ve teller eklenmektedir Araçların yol ile teması için önemli olan lastikler, düzgün bir yol tutuşu sağlamaktadır. Lastik içerisinde bulunan basınçlı hava, aracın üzerindeki yükle beraber güvenli bir şekilde hareket etmesi için önemlidir.
Lastiğin 4 Ana Fonksiyonu
İçlerindeki havayla desteklenenlastiklerin dört ana işlevi vardır:
● Araç Ağırlığını Taşımak: Lastik, üzerindeki yükü gerekli basınçlı havayı muhafaza ederek desteklemekte ve taşımaktadır. Lastiğin bu görevini yerine getirebilmesi için uygun basınçtaki hava ile şişirilmesi çok önemlidir.
● Araç Yönünü Değiştirmek ve Korumak: Lastik, sürücü kontrolü ile araç yönünü değiştirmek, aracın yönünü korumak ve bazı manevralarda gerekli sürtünme kuvvetlerini oluşturarak kaymayı engellemektedir.
● Sürüş Konforunu Sağlamak: Zemin yüzeyinin etkisi nedeniyle oluşan sarsıntıları azaltma görevini üstenen araç lastikleri, bu sayede sürüş konforunu sağlamaktadır. Lastik bu görevini yerine getirirken, aracın amortisör sistemine de yardımcı olmaktadır.
● Aracın Hareketi İçin Gerekli Sürtünme Kuvvetini Sağlamak: Aracın hareket edebilmesi için lastiklerin zemin yüzeyinde yeterli sürtünme oluşturması gerekmektedir. Diğer yandan lastikler fren sisteminin aracı durdurabilmesi için gerekli olan kuvveti de sağlamaktadır.
Temel Lastik Yapısı
Lastik başlıca 4 ana bölgeden oluşmaktadır ve şu şekildedir:
● Yanak: Lastiğin yola temas etmeyen, çevresi boyunca sırt ve topuk bölgeleri arasında kalan yanak bölümü, lastiğe esneklik veren kısım olarak bilinmektedir. Aynı zamanda yanak kısmında marka ve bilgilendirici işaretler de yer almaktadır. Lastiğin yanak kısmında yanal darbelere karşı dayanıklı bir karışım kullanılmaktadır.
● Sırt: Lastiğin yola temasını sağlayan kauçuk bölüm sırt bölgesi olarak adlandırılmakta olup, yola tutunmayı, çekişi, su tahliyesini ve soğumayı üstlenmektedir. Tüm bu işlevler için kanal ve blokları bulunan sırt bölümünün deseni pişirme sırasında kalıplarla şekillendirilmektedir.
● Omuz: Lastikte sırt ve yanağın birleştiği kısım olan omuz, kalın kauçuktan yapılmaktadır. Dışarıdan gelecek darbelere karşı gövdeyi koruyan omuz bölgesi, aynı zamanda sırt ısısını dışarıya atma görevini de üstlenir.
● Topuk: Lastiğin jantla temas eden ve yükü taşıyan en önemli kısmı olan topuk bölümü, lastiğin janta iyi oturmasını sağlamakta ve havanın dışarıya sızmasını engellemektedir. Temel topuk bileşenleri kauçuk karışım ile birbirine bağlanmış topuk teli demeti, topuk dolgusu ve jant yastığından oluşmaktadır.