Lastik Hakkında Her Şey

Lastik Yanak Markalaması Nasıl Okunur?

Lastikler aracın yol ile temas eden tek noktası olmakla beraber yol tutuşunu sağlayan en önemli bölümlerden biridir. Lastikler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak ise yanak markalaması ile oldukça kolaydır. Lastikler 4 ana bölümden oluşmaktadır ve bunlar sırt, yanak, topuk ve omuz olarak bilinmektedir. Lastiğin yerle temas eden kısmı sırt, lastik bilgilerinin bulunduğu yan taraf yanak, lastiğin janta oturduğu bölüm topuk, sırt ve yanak geçiş bölgesi ise omuz olarak isimlendirilir. Lastiklerde gerekli bilgiler yanak kısmında bulunur ve birçok farklı bilgi buradan alınabilir.

Lastik yanak markalaması söz konusu olduğunda lastik ebadı, taşıma kapasitesi, hız limiti, üretim tarihi ve tavsiye edilen hava basıncı gibi birçok farklı bilgiye ulaşılabilir.

Lastik yanağında bulunan bilgiler aşağıdaki gibidir:

Marka: Lastik markasını gösterir.

Kuşak Yapısı: Lastiğin ölçü tanımlamasında belirtilmektedirve lastiğin kuşak yapısını gösterir. Radyal ya da çapraz katlı olarak iki farklı şekildedir. Radyal yapılı lastiklerin ölçü tanımlamasında R harfi ile isimlendirilir.

Lastik Yön İşareti: Lastik yönlü bir desene sahipse, lastiğin dönüş yönünü gösteren bir ok işareti bulunmaktadır.

Lastik Ölçüsü: Ölçü tanımlaması olarak da bilinen bu kısımda lastik ölçüleri yer almaktadır. Buna göre örneğin ölçüsü 315/80R22.5 olan bir lastikte “315”; lastik nominal kesit genişliğini, “80” lastiğin nominal basıklık oranını, “R” radial kuşak yapısını ve “22.5” ise inç biriminden jant çapını gösterir.

Menşei: Lastiğin üretildiği ülkeyi belirtir.

Model Bilgileri: Bu kısımda lastiğin desen/model ismi ve bilgileri yer almaktadır.

TWI Sırt Aşınma Göstergesi: Lastik diş derinliklerinin aşınma seviyesini göstermektedir.

Güvenlik Uyarıları: Lastiğin bu kısmında kullanımla alakalı uyarılar ve detaylı bilgiler yer almaktadır.

Yükleme Standartları: Bu kısımda lastikle alakalı detaylı bilgiler yer almaktadır. Lastiğin, hız sınırı, tavsiye edilen hava basınç değeri ve uluslararası onay kodları bulunmaktadır.

DOT: Bu kısımda üretim bilgileri yer almakta ve lastiğin üretildiği tarih bulunmaktadır. Lastik üretim tarihini anlamak için son 4 rakama bakmak yeterlidir. En sonda bulunan iki rakam üretim yılı, diğer iki rakam ise lastiğin o yılda üretildiği haftayı göstermektedir.

Bunları da beğenebilirsiniz