Lastikler nasıl depolanmalı?
Farklı hava koşulları için değiştirmeniz gereken lastiklerin aynı zamanda doğru şekilde muhafaza edilmesi uzun süre kullanabilmeleri için büyük önem taşır. Lastiklerin uygun ortamda ve yöntemle depolanması ile bu süreçte zarar görmelerini ve daha hızlı bir şekilde aşınmalarını engellemiş olursunuz. Bu yüzden lastik depolamasının, çıkarılan lastikleri gözden uzak bir köşeye koymaktan çok daha fazlası olduğunu unutmamak gerekir.
Lastik Depolaması için Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Lastiklerin sağlıklı bir şekilde ve hasar almadan mevsimi geçirmeleri için depolama sırasında dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır. Lastiklerin kimyasal ve fiziksel yapısını düşünerek belirlenen bu kuralları doğru şekilde uygulayarak aracınızın lastiklerini güvenle saklayabilirsiniz.
Öncelikle lastiklerin depolama şekline dikkat etmelisiniz. Üst üste konulacak lastikler birbirlerini ağırlıkları ile ezebilir. Özellikle sıcak havalarda bu durum, lastiğin şeklini ve performansını ciddi oranda etkileyebilir. Eğer lastiğinizi jantı üzerindeyken depolayacaksanız bunları dikey şekilde değil yatay pozisyonda koymalısınız ki ağırlık eşit oranda dağılsın.
Eğer lastikleri üst üste koyarak depolamanız gerekliyse, lastik sayısının çok fazla olmadığından emin olmanız gerek. Binek araçların lastikleri için üst üste sekiz tane, otobüs ya da kamyon gibi ağır vasıta araçların lastikleri için ise en fazla altı tane lastik üst üste konulabilir. Bu depolama şeklinde, her lastik arasına ve zemine köpük ya da tahta gibi bir ayraç da koymayı unutmayın.
Lastikleri depolayacağınız ortamın fiziksel koşulları da büyük önem taşır. Özellikle güneş alan ortamlarda lastikler kesinlikle depolanmamalıdır. Nemden uzak, fazla sıcak olmayan yerler seçilmelidir. Floresan ile aydınlanan yerler de bu lambalardan ozon yayıldığı için lastikler için uygun olmayabilir.
Lastik depolama yerinizde tehlike yaratabilecek maddeleri bulundurmamak da akıllıca olur. Kaza sonucu lastiğe fiziksel zarar verebilecek kesici ya da delici malzemeler ortamdan çıkartılmalıdır. Öte yandan kimyasal bozulmalar ile zararlı olabilecek petrol ya da türevi malzemeler de lastiklerin üzerine dökülmeleri riskine karşı alandan uzaklaştırılmalıdır.
Lastik Depolarken Bunlara Dikkat!
Lastiklerinizi depolamak için aslında en uygun alan, özel olarak oluşturulan lastik raflarıdır. Raf olmaması durumunda, lastiğin yer veya duvarlar ile temasının kesilmesi önemlidir. Lastiklerinizi saklayacağınız ortamın ideal sıcaklığı 25 derecedir. Fazla sıcak ortamlar, lastiğin yapısına zarar verebileceği gibi aşırı soğuk yerler de lastik bütünlüğünü tehlikeye atar ve performanslarını düşürür.