Lastik Hakkında Her Şey

Lastiklerde Nitrojen Kullanımı

Araçların yerle temas ettiği tek nokta olan lastiklerin; yol tutuşu, güvenlik ve sürüş konforu açısından dikkate alınması gereken bir konu. Farklı türde lastikler olsa da araçların büyük çoğunluğu şişirilebilir lastik kullanıyor ve bu da lastik hava basıncının değiştirilebilmesi ve lastiğin ne ile şişirileceği konularını gündeme getiriyor. Genellikle lastiklerin şişirilmesinde soluduğumuz hava kullanılsa da buna alternatif olarak kullanılabilecek diğer bir seçenek ise nitrojen gazı. Özellikle son yıllarda tercih edilme oranı hızla artan nitrojen gazı kullanmanın lastikleriniz ve aracınız için ne anlama geldiğini dikkatle araştırmak gerekiyor.

Nitrojen ve Hava Arasındaki Fark

İki ihtimali karşılaştırmadan önce normal hava ile şişirilen lastiklerde tam anlamıyla hangi gazların kullanıldığına bakmamız gerekir. Bu lastik şişirme yönteminde dışarıdan alınan, bizlerin de soluduğu hava dosdoğru lastiklere pompalanır. Bunun sonucunda da aslında lastiklere bir gaz karışımı verilmiş olur. Bu karışımın içerisinde %21 oksijen, %78 Nitrojen (Azot), ve %1 diğer gazlar bulunmaktadır. Bu oranlardan da gördüğümüz gibi zaten havanın içerisinde yüksek miktarda nitrojen gazı bulunmaktadır. Hava yerine yalnızca nitrojen gazı ile şişirilen araçlarda ise bu oran %94 ile %99 arasına çıkar. Bu tercihin en büyük sebebi nitrojen gazının kimyasal özelliğinden gelmektedir. Nitrojen yapısı gereği diğer gazlarla tepkimeye girmesi çok daha zor koşullar gerektirir. Diğer yandan hava ile şişirilen lastikteki %21 oranındaki oksijen ise diğer birçok madde ile etkileşime girmeye açıktır. Bu tepkimeler istenmeyen sonuçlara, yani oksitlenmeye sebep olabilir.

Nitrojen ile Şişirilen Lastiklerin Avantajları

Lastik ana ham maddelerinden en önemlisi olan kauçuk gözenekli bir maddedir. Lastik yuvarlanırken esner ve bu esneme esnasında hava bu hücrelerden dışarı kaçar. Her ne kadar çıplak gözle görülmese de işin uzmanları bunu belirtmektedirler. Bu durumda lastikler dışardan bir hasar almasa dahi ayda ortalama 2-3 psi basınç kaybına neden olur. 

Nitrojen molekülleri oksijen moleküllerinden daha büyüktür. Bu nedenle kauçuktaki hücrelerden sızması daha zor hale gelmektedir. Bu özelliği sayesinde nitrojen hava ile şişirilmiş lastikler normal havaya göre 4 kat daha az sızdırmaktadır.

Normal havanın içerisindeki su molekülleri ile oluşacak oksitlenme lastiğin çelik gövde yapısına zarar verebilecektir. Böyle bir durumda lastiğin kendisi de etkilenerek patlama riski yaratabilir.

Nitrojenin bu dezavantajları taşımaması sebebiyle uzun süreler ardından hava basıncını kaybetmemesi lastiğin yerle temasının artmaması anlamına gelir. Bu da sürtünmeyi arttırmayacağı için hava ile şişirilen lastiklerdeki enerji kaybı nitrojende yaşanmayacaktır.

Bunları da beğenebilirsiniz