Lowbed Taşımacılığı Nedir?
Ağır nesnelerin uygun koşullarda nakliyeleri için kullanılan lowbed taşımacılığı kavramı, nakliye sektöründe oldukça konuşuluyor. Bu tür taşımayla neler taşınabilir, avantajları nelerdir? Bu soruların yanıtını bulmak ve lowbed taşımacılığıyla ilgili bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.
Lowbed Taşımacılığı Nedir?
Dünyadaki kara yolu taşımacılığı alanında, standartların dışında olarak nitelendirilen, tır ve kamyonlarla taşınamayacak kadar büyük ve ağır olan yükleri taşımak için lowbed adlı römorklar kullanılır. Bu tür römorkların kullanıldığı taşımacılık da lowbed taşımacılığı olarak adlandırılır.
Lowbed taşımacılığı, dorse adlı büyük araçlara takılan kasalar yardımıyla yapılır. Ağır yükler bu kasaların üstüne yerleştirilir. Yüksek ve ağır nesnelerin taşınması sırasında alçak bir yükleyici kullanılır. Boyu alçak olan römorklar sayesinde boyu uzun nesnelerin taşınması da kolaylaşır. Lowbed taşımacılığında nesnenin rahatça taşınması için motoru güçlü bir kamyon gerekir.
Lowbed ile taşınabilecek nesnenin ağırlığı yaklaşık 100 tona kadar çıkabilir. Ölçü dışı taşımacılık olarak da adlandırılan bu tür taşımacılıkta, kara yolundaki düzeni bozabileceği için uzun yollar katetmesi uygun görülmeyen araçlar da dâhil olmak üzere birçok büyük nesne taşınabilir.
Ölçü açısından birçok çeşitte lowbed bulunur:
- 2 dingilli megamax
- 3 dingilli megamax
- 3 dingilli semi-low-load
- 3 dingilli megatrailer
- 4 dingilli low-load
- 4 dingilli kesselbrücke gibi.
Lowbed Taşımacılık ile Neler Taşınabilir?
Lowbed nakliye hizmetleriyle neler taşınabileceğini maddeler hâlinde şöyle özetleyebiliriz:
Tarım-Çiftçilik Aletleri
Traktör, hasat makinesi, toprak işleme makinesi, lokomobil, saban yapma makinesi, biçerdöver gibi.
2. Büyük Kargolar
Şehirler arasında taşınması gereken ve boyutu çok büyük olan kargolar.
3. Prefabrik Evler
Günümüzde oldukça yaygın olan prefabrik evler, villalar, hazır yapılar.
4. İnşaat Malzemeleri / İş Makineleri
Buldozer, kar aracı, greyder, beko loder, yükleyici, yol silindiri gibi.
5. Boru Hatları
Genelde doğal gaz, petrol, kanalizasyon ve su için kullanılan uzun ve geniş boru hatları.
6. Tekneler ve Diğer Deniz Ulaşım Araçları
Yatlar, tekneler, gemi parçaları gibi.
Lowbed Taşımacılığın Avantajları Nelerdir?
- Alçaltılmış şekildeki lowbed römorklar yardımıyla yüksekliği çok olan nesneler taşınabilir.
- Güçlü motorlarla gerçekleştirilecek bu taşımacılıkta ağır nesneler örneğin rüzgâr türbinleri, köprü kirişleri bile uzak mesafelere taşınabilir. Böylece bu nesnelerin üretim yapılan yerden ihtiyaç duyulan yere taşınması kolaylaşır ve bu işlem hızlanır.
- Yola yakın şekilde, alçak römorklarla taşınan nesnelerin sarsıntı nedeniyle hasar alma ihtimali minimuma iner.
- Birçok ülke için belirlenen kurallara uygun şekilde bir taşımacılık imkânı sunan kara yolu lowbed taşımacılığı, üreten, nakliyeyi sağlayan ve alıcı için uluslararası düzeyde yasal bir taşıma sistemidir.
- Ağır iş ekipmanlarının kiralama yöntemiyle talep edilmesi ve kolayca taşınması, inşaat gibi birçok işte ürün maliyetlerini düşürür.
- Boru hattı ile taşınan önemli kaynaklar, lowbed taşımacılığı ile ihtiyaç duyulan yere daha hızlı taşınır. Uzun kilometrelerce düzenlenmesi gereken boru hatlarının malzemeleri kolayca ve hızla istenilen yere taşınır.
- Lowbed taşımacılık sistemi, kar aracı gibi zor durumlarda mutlaka bölgede bulunması gereken araçların taşınmasını kolaylaştırır. Bu tip araçların arızalanması durumunda yedek aracın ilgili yerlere ulaştırılması sağlanır.
Lowbed araçların birçoğu özel olarak üretilir. Ağır ve büyük yüklerin taşınmasında bu taşıma yöntemini kullanmak işe yarar bir çözümdür. Üstelik son derece güvenli bu taşıma sistemi insanlara büyük kolaylık sağlar. Taşıma yönteminin doğru olarak seçilmesi, üreticilerin ve müşterilerin büyük avantajlara sahip olmasını da beraberinde getirecektir. Lowbed taşımacılık; günümüzde doğru yöntemle, doğru zamanda ve güvenlik önlemleriyle kullanıldığında yüksek standart sağlayan bir nakliye yöntemidir.