Neden Lastik Havası 15 Günde Bir Kontrol Edilmeli?
Lastik hava basıncı araçların türüne ve modeline göre oldukça farklılık gösteren bir konudur. Bunun için gerekli bilgiyi eğer sıfır araç aldıysanız kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz. Lastiklerin ebatlarına göre hava Psi verileri bu kılavuzlarda listelenmiştir. Eğer aracınızın kılavuzuna ulaşamıyorsanız bu bilgileri edinmenin farklı yolları da var. Şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının arkasında ya da bagaj içi gibi yerlerde o araç için lastik hava basıncının kaç Psi olması gerektiği yazılı olabilir.
Lastik Basıncının Kontrol Edilmesi
Lastik hava basıncının on beş günde bir kontrol edilmesi aracınızın uzun süre sorunsuz çalışması ve olası kazaların önüne geçilmesi için oldukça önemlidir. Lastiklerinizi araç ve lastik üreticisinin verdiği değerlere uygun şekilde şişirmiş olarak yolculuk yapmalısınız. Bu değerler yük durumuna ve yol koşullarına göre değişebilir. İlave yükler yüzünden lastik hava basıncının artırılması gerekebilir, bu yüzden özellikle uzun yola çıkmadan önce lastik hava basıncının kontrol edilmesi çok önemlidir.
Yanlış Hava Basıncının etkileri
Uygun aralıklarda tekerleklerinizin hava basıncını kontrol etmediğiniz takdirde bazı olumsuzlukları yaşamak da kaçınılmaz olacaktır. Eğer ki lastik basıncınız olması gerekenin üzerindeyse aracınızın yön dengesi bozulacaktır. Sürüş konforunu da etkileyecek bu durum özellikle virajlara girildiğinde yol tutuşunu etkileyerek sıkıntı yaratabilir. Tersi durumda, aracınızın lastikleri uygun hava basıncının altındaysa da sıkıntılar baş gösterecektir. Bir defa ekonomik olarak zarara uğratır bu durum sizi. Daha az mesafeyi daha çok yakıt tüketerek almaya başlarsınız. Yol güvenliği açısından da büyük tehlikelere davetiye çıkartır düşük hava basıncı. Virajlarda janttan çıkan lastiklere kadar varabilir tehlikenin boyutları. Ayrıca yetersiz şişirme lastiğin yanaklarında da aşınmalara sebep olacaktır. Bu durum ileride lastiğin patlamasına ve hatta parçalanmasına sebep olabilir.
Lastik Basıncı İzleme Sistemleri (TPMS)
Lastik basıncını düzenli olarak takip edebilmek için geliştirilen sistemler birkaç farklı çalışma prensibine sahiptir. TPSM sistemlerini temel olarak iki ana gruba ayırarak inceleyebiliriz. Doğrudan sistemler dediğimiz ölçüm şekli için basınç alıcıları doğrudan supapa eklenmiş olabilir, jant ya da lastiğin iç kısmını yerleştirilmiş de olabilirler. Dolaylı sistemlerde ise basınç farkları lastik dönüş çevresindeki değişimler gibi yollardan ölçülür. Lastik basınç izleme sistemlerinin araçlara yerleştirilmesi ve bakımlarının sağlanması lastik uzmanlarına bırakılmalıdır.