Sürüş Deneyimi

Şerit Takip Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Güvenli bir sürüş için geliştirilen araç içi teknoloji destekli sistemler gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Araçlardaki sürüş destek sistemlerinden biri olan ve yolu özel bir sistemle tarayarak aracın şeritten çıkmamasını sağlayan şerit takip sistemi hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

Şerit Takip Sistemi Nedir?

Saatlerce süren uzun yolculuklarda ya da sürücünün dikkatini dağıtabilecek herhangi bir durumun oluşması ihtimalinde sürücülere yardımcı olan şerit takip sistemi, sürücü hatasını ve araç arızalarını minimuma indirerek aracın yoldayken şerit içinde kalmasını sağlayan bir sistemdir. Söz konusu araçlarda sistem, sürücünün seyir hâlindeyken sinyal vermeksizin şerit değiştirmesinin de önüne geçer. Böylelikle tüm sürücüler için yol güvenliğini artırır, sürüş sırasında dikkat dağınıklığı yaşanması ihtimalini ön görerek şeritleri takip eder.

Şerit Takip Sistemi Nasıl Çalışır?

Aşağıdaki maddeleri okuyarak bu sistemin nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.

  • Genellikle aracın iç dikiz aynasının üstünde ya da aracın ön camının arkasında bulunan otomatik şerit takip sistemi kamerası, sistem açıkken yoldaki şerit çizgilerini takip eder.
  • Sistem açıksa şerit takip sistemi var olan verileri kullanır, aracın şeritleri ne şekilde ve hangi hızla takip ettiğini izler.
  • Kontrol ünitesi adlı bölüm, aracın tekerleklerini, konumunu ve sapma oranını izleyip hızla değerlendirir.
  • Aracın konumu şeritlerin dışına doğru kayıyorsa otomatik şerit takip sistemi aracın şerite geçmesi için uyarı durumunu devreye sokar.
  • Sürücü, sistem tarafından direksiyona gönderilen titreşim ya da sesli ikaz yöntemleriyle uyarılır. Bazı sistemlerde uyarı, sürücü emniyet kemerinin sıkıştırılması şeklinde gerçekleştirilir. Böylece sürücünün dikkatinin dağıldığı ya da uyuduğu durumlarda kazaların önüne geçilir.
  • Otomatik şerit takip sistemi, bazı ani durumlarda araca ve direksiyona müdahale ederek aracın güvenli olan şeritte kalmasını sağlamaya çalışır.

Şerit Takip Sistemi Ne Zaman Devreye Girer?

Kamyon ve tırlarda şerit takip sistemi, genellikle aracın hızı belirlenen limitin üstüne çıktığında devreye girer. Sistemin amacı, sürücünün güvenliğini üst düzeyde tutmak, yol güvenliği sağlamak ve olası trafik kazalarını önlemektir. Bu nedenle şerit takip sistemi, alışılmadık ve ani bir hareket algıladığında da hızla devreye girebilir. 

Bazı sistem türlerinde sürücü direksiyonu tutmuyorsa sistem devreye girmez. Ayrıca bazı sistemler yalnızca tek şerit algılayarak çalışırken bazıları iki şeritli yol algıladığında çalışır. Eksik şeritli yollar, soluk renkli şeritler, sis ve kar sistemin düzgün çalışmasını engelleyebilen faktörlerdendir..

Şerit Takip Sistemi Ne Zaman Devre Dışı Kalır?

Aşağıdaki durumlarda otomatik şerit takip sistemi devre dışı kalabilir:

  • Sinyal verilerek şerit değiştirildiğinde
  • Şerit takip sistemi, aracın sürücü tarafından kontrol edildiğini, ani ve tehlikeli bir hareketin olmadığını algılandığında
  • Sürücü direksiyonu tutmayı uzun süreli olarak bıraktığında
  • Aracın hızı, belirlenen hız limitinin altına düştüğünde

Şerit Takip Sistemi Sonradan Takılır mı?

Sürücülerin çoğu, “Araca sonradan şerit takip sistemi takılabilir mi?” sorusunun cevabını merak ediyor. Evet, sistemin araca sonradan takılması da mümkün. Ancak araca sonradan takılan bir şerit takip sistemi bazı durumlarda sorun ve risk oluşturabiliyor. Satın alırken araçtaki donanımları ve şerit takip sistemini kontrol etmek iyi bir seçenek olabilir. 

Birçok durumda sürücüye yardımcı olan ve gelişen teknolojiyle hata oranını minimuma indiren yeni sistemlerden biri olan otomatik şerit takip sistemi, özellikle uzun sürüşlerde hem aracınızı hem de sizi koruyor. Sistemin faydalarından yararlanmak için şerit takip sistemi bulunan araçlar kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz