Sürüş Deneyimi

SRC Belgesi Nedir, Neden Almalıyız?

Sürücü belgesi olan kişilerin ticari araçları kullanabilmesi için gerekli olan mesleki yeterlilik belgesi olan SRC Belgesi, sürücülerin herhangi bir cezai işleme tabi tutulmamasını sağlar.

Ticari araç kullanan, ancak SRC Belgesi bulunmayan sürücüler ceza ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle eğer ticari araç kullanıyorsanız veya kullanmayı düşünüyorsanız bu belgeyi mutlaka almalısınız.

01.01.2008 tarihinden itibaren ruhsatında kamyon, kamyonet, çekici, minibüs, otobüs ve her türlü ticari araç yazan araçları kullanmak için SRC Belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.

Hangi SRC Belgesini almalıyım?

SRC Belgesi için farklı sınıf türleri bulunur. SRC belgesi uluslararası veya ülke sınırları içerisinde kullanıma göre farklılık gösterir. Bu farklılıklar şöyledir:

SRC1 Belgesi: Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan yani ülke sınırları dışına çıkacak sürücüler SRC1 mesleki yeterlilik belgesini almalıdır.

SRC1’e sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2 belgesine de sahip olmuş olurlar.

SRC2 Belgesi: Yurt içinde taşımacılık yapan sürücüler SRC2 mesleki yeterlilik belgesini almalıdır.  Sürücüler SRC2 Belgesini il ya da iller arası taşımacılıkta kullanabilir.

SRC3 Belgesi: Uluslararası ( yurt dışında)  yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücüler SRC3 mesleki yeterlilik belgesi almalıdır.  

SRC3 mesleki yeterlilik belgesi alan sürücüler SRC4 belgesini almış sayılır, yani yurt içinde de yük ve eşya taşıması yapabilir.

SRC4 Belgesi: Yurt içinde yük, eşya ve kargo taşımacılığı yapan sürücüler SRC4 mesleki yeterlilik belgesi almalıdır. Bu belgeye sahip sürücüler Türkiye sınırları içerisinde taşımacılık yapabilir.

SRC5 Belgesi: Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan sürücüler SRC5 mesleki yeterlilik belgesini almalıdır.

SRC5 Belgesi Alabilmek için SRC 3 ya da SRC 4 Belgesi sahibi olma zorunluluğu bulur.

SRC Belgesi Başvuru Şartları

SRC Belgesi başvurusu söz konusu olduğunda iki yol izlenmektedir.

25/02/2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet sahip olan sürücüler sınavsız Src 2 ve Src 4 belgesi alabilirken, C – D ve E sınıfı ehliyet sahipleri sınavsız Src 1 – Src 2 – Src 3 ve Src 4 belgesi alabilirler.

Bu tarihten sonra sürücü belgesi almış olan kişilerin ise mutlaka yetkili kurumlardaki eğitimlere katılmaları ve sınava girmeleri gerekir.

Büyük otobüs kullanacak olan sürücülerin SRC Belgesi alabilmesi için ise 26 yaşını doldurmuş olması gerekir.

SRC Belgesi üst yaş sınırı ise 66 olarak belirlenmiştir. Belge almak için sınava girmesi gereken sürücüler sınavdan en az 60 puan almalıdır.

Nasıl Alınır?

SRC Belgesi almak için yetkili kurumlara müracaat edilmesi ve kayıt yaptırılması gerekmektedir. Eğitim yurt içi taşımacılığı için 28, yurt dışı taşımacılığı için ise 32 saat sürer. Eğitimin tamamlanmasının ardından yapılacak olan sınavdan 60 puan ve üzerinde alan sürücüler SRC Belgesi almaya hak kazanırlar.

Sınavsız Alınır Mı?

Sürücünün ehliyeti 25/02/2003 tarihi öncesinde alınmışsa herhangi bir sınava gerek kalmadan gerekli evrakları Ulaştırma Bakanlığına göndererek SRC Belgesi alabilir.

Gerekli Evraklar

  •   Kimlik fotokopisi
  •   Sürücü belgesi fotokopisi
  •   Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  •   Diploma fotokopisi
  •   Belge Ücreti

SRC Belgesi almak için belirlenen ücret illere göre değişmektedir. Detaylı bilgi için yetkili eğitim kurumlarına danışmanız gerekir.

SRC Belgesi olmayan ticari araç sürücülerine uygulanacak cezai yaptırım için bakınız: SRC Belgesi Olmayan Ticari Araç Sürücülerine Uygulanacak Cezai Yaptırım

Bunları da beğenebilirsiniz