Uzun Yol Şoförlerinin Dinlenme Süreleri
Çalışma saatlerini uzun süre direksiyon başında geçiren uzun yol şoförleri hem zihinlerini hem de bedenlerini yoran bir çalışma içindeler. Bu durumda mola vermenin ve uygun şekilde dinlenmenin önemi de büyük oluyor. Uzun yol şoförlerinin, yolculuk sırasında düzenli bir şekilde dinlenmeye de vakit ayırması olası tehlikelerin önüne geçmeyi sağlıyor.
Uzun Süre ve Mola Vermeden Araç Kullanmanın Tehlikeleri
Trafikte hem kendi canımızı hem de diğer araç kullananları tehlikeye atmamamız için geçerli kurallar ve uyulması gereken önlemler var. Uzun yol şoförüyseniz bu kuralların yanında doğru şekilde dinlenme ve uygun aralıklarla mola verme çok daha büyük önem taşıyor. Ne de olsa uzun saatler boyunca dikkatli bir şekilde, kesintisiz olarak yolculuk etme hem bedensel hem de zihinsel dinçliği gerektiriyor. Yeterince dinlenilmemesi ve uyku alınmaması durumunda dikkat dağınıklığı yaşanması söz konusu olabilir. İş kazalarının büyük çoğunluğu mesai saatlerinin son yarım saatinde gerçekleşiyor. Bu durum hem kendinizi hem de trafiği tehlikeye atmak anlamına gelecektir.
Ayrıca uzun süre şoför koltuğunda çok az hareketle oturmanın bireysel sağlık sorunlarına yol açması da söz konusu. Sırt ve boyun ağrıları, bu belirtilerin en başında geliyor. Bu nedenle yolculuklarda sürekli oturmak kan dolaşımınızı yavaşlatacağından bacaklarda ve kollarda karıncalanma ve ağrı da yaşayabilirsiniz.
Dinlenme Süreleri Ne Kadar Olmalı?
Yük taşımacılığı yapan uzun yol şoförlerinin çalışma ve dinlenme süreleri “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması” ile belirlenmiştir. Bu anlaşma ile doktorların uygun gördüğü süreler dahilinde uzun yol şoförlerinin minimum dinlenme süreleri saptanmış oluyor. Araçlara yerleştirilen Takograf isimli cihaz ile şoförlerin çalışma saatleri gözlemlenebiliyor.
Bu antlaşmaya göre bir sürücü bir gün içerisinde toplam 9 saat araç kullanma hakkına sahiptir. Bir hafta içerisinde ise en fazla 56 saat, iki hafta toplamında 90 saat sürüş süresi geçirebilir. Günlük araç sürüşü içinde aralıksız en fazla 4,5 saat yol alınması gerekir. Bu sürenin ardından en az 45 dakika mola vermeli.
Verimli Dinlenme
Yolculuk esnasında verilen molaların verimliliğini yüksek tutmak hem sağlığınız hem de yolcu güvenliği için önemlidir. Mola saatlerinin önceden belirlenmesi, mola noktalarında rahat bir pozisyonda dinlenilmesi gerekir. Ayrıca yolculuk aralarında hafif egzersizler ve yürüyüşlerle uzun süre hareketsiz kalan bedeninizin canlandırması da faydalı olacaktır. Dinlenmelerde doğru ve zinde tutan besinlerle takviye sağlanması da dikkat etmeniz gereken diğer bir konu olmalıdır.