Webasto Nedir?
Yapılan araştırmalara göre kış mevsiminde çoğu kaza, yola çıktıktan sonraki ilk 15 dakika içerisinde gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise düşük sıcaklıkların getirdiği sınırlı görüş ve artan tepki süreleridir. Bu tür kazaların önüne geçmek için otomatik frenleme ve savrulmalara karşı Elektronik Stabilite Programı (ESP) ve trafik akışına adapte olmayı kolaylaştıran adaptif hız sabitleyici (ACC) gibi önleyici sistemlere araç içi ısıtmanın eklendiği nokta ise Webasto’dur. Genellikle tek fonksiyonu aracı ısıtmak olan entegre araç klimalarını çok daha kullanışlı hale getiren harici ısıtıcı veya ek ısıtıcı olarak da bilinen Webasto ısıtıcılar, genellikle uzun yollarda yük taşımacılığı yapan kamyon ve tır gibi büyük araçlarda tercih edilen bir ısıtma sistemidir. Farklı türleri bulunan bu sistem, aracın motorunun ve içinin sürüşten önce de ısıtılmasına imkan verdiğinden yakıt tasarrufu sağlar ve motorun aşınmasını azaltır.
Webasto Isıtma Sistemleri Nedir ve Nasıl Çalışır?
Webasto ısıtma sistemleri, sürücülerinin ve yolcularının soğuk havalarda rahat ve sıcak olmalarını sağlayan bir ısıtma sistemidir. Özellikle Webasto park ısıtıcıları, aracın motorunu ve içini sıcak tutmak için kullanılır. Sürücüler, aracı çalıştırmadan önce park ısıtıcısını kullanarak aracın içini ısıtabilirler. Bu sayede, araç kullanıma hazır hale gelir ve yakıt tasarrufu sağlanır. Webasto aracın yakıt deposundan beslenir ve aracın içindeki hava sıcaklığını ayarlamak için bir termostat kullanır. Isıtma aşaması sırasında bir fan, ısıtıcı kasasının hava girişinden havayı çeker. Hava, ısıtıcının dışından geçerek ısınır ve ardından kabine aktarılır. Yanma ve kabin havası birbirinden ayrılarak araç içindeki havanın kalitesi sağlanır.
Webasto’nun Kullanım Alanları
Geniş bir kullanım alanına sahip olan Webasto, birçok araçla kolay bir şekilde entegre edilebilir. Otomobiller, kamyonlar, tırlar ve otobüsler gibi kara araçlarının yanı sıra, teknelerde de kullanıma uygundur. Toplu taşıma için kullanılan araçlarda, kabini ısıtarak yolcuların konforlu bir yolculuk yapmasını sağlarken uzun mesafeli, yük taşıyan büyük araçlarda hem yüksek konfor, hem de yakıt tasarrufu ve motorun aşınmasını azaltmak üzere tercih edilmektedir.
Webasto Teknolojisi ve Avantajları
Sıradan ısıtma teknolojilerine kıyasla Webasto teknolojisi çoklu kullanım avantajları
sunmaktadır. Öncelikli olarak motorun çalışmasına gerek kalmadan aracı ısıtabildiğinden, yakıt tüketimini azaltır. Araçlarda bulunan entegre klimalara oranla çok daha hızlı ve verimli bir şekilde aracı ısıtırken motora düşen yükü azaltarak motor ömrünü uzatabilir. Ayrıca, soğuk hava koşullarında motorun çalışmasını da destekleyebilir. Bir başka avantajı ise uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen bir sistem olmasıdır; Webasto zamanlayıcı ile programlanabilir, akıllı telefon uygulamaları üzerinden de kontrol edilebilir. Böylece sürücü bindiğinde araç sıcak ve yola çıkmaya hazır olur. Aracın çevresel etkilerini de azaltabilen Webasto sistemleri, araçlarda 12 veya 24 Volt güç ile çalıştığından, yüksek enerji verimliliği sağlar ve egzoz emisyon değerlerini düşürdüğü için çevre dostudur.
Motor ömrünü uzatması, enerji verimliliği ve çevre dostu olması gibi önemli avantajlar sunan Webasto ısıtma sistemleri, soğuk hava koşullarında sürücülerin ve yolcuların sıcak ve konforlu bir yolculuk yapmalarını sağlamaktadır. Webasto, kullanım kolaylığını da göz önünde bulundurur. Seyahat öncesi 20 dakika gibi kısa bir süre çalıştırıldığında, eksi derecelerden konforlu bir iç kabin sıcaklığına ulaştırabilir ve motorun sorunsuz çalışması için gereken ısıyı sağlayabilir. Aracın rölantide çalışmasına gerek kalmadan ısınması, kısa vadede yakıttan tasarrufu sağlarken uzun vadede motorun ömrünün uzatılmasına ve aracın daha az aşınmasına olanak sağlar. Siz de Webasto sistemlerini aracınız için düşünebilir, sürüş konforunuzu maksimum düzeyde artırabilirsiniz.
1. Webasto 1 saatte ne kadar mazot yakar?
Aracın yakıt deposundan beslenen Webasto, modeline ve çalışma şartlarına göre bir saatte 0,12 ila 0,30 litre aralığında yakıt tüketir.
2. Webasto aküyü bitirir mi?
Webasto ısıtıcılar her ne kadar yakıt ile birlikte aküyü kullansa da, sistemlerinde bulunan yetersiz voltaj koruması sayesinde aküyü bitirmez. En yoğun kullanımda bile, aracı çalıştırmak için yeterli akü gücünü garanti eder.
3. Webasto koku yapar mı?
Normal koşullarda Webasto herhangi bir koku yapmaz. Fakat yetersiz bakım ve hatalı montaj gibi durumlarda bu ısıtıcının çıkışında tıkanıklık oluşabilir. Bu da, kötü koku oluşmasına ve yakıt/gaz sızmasına sebep olabilir. Bu nedenle, Webasto’nun montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı ve bakımı aksatılmamalıdır.
4. Webasto soğutur mu?
Park ısıtıcısı olarak da bilinen Webasto, yalnızca ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Fakat bu ısıtıcıya ek olarak, yeni nesil elektrikli kamyon ve tırlarda kullanılabilen Webasto “park kliması” hava devir daimi ile kabini soğutabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, bu iki sistem birbirinden farklıdır ve bağımsız olarak çalışmaktadır.