Yönetmelikler

1PL, 2PL, 3PL ve 4PL Kavramları

1pl 2pl 3pl 4pl sistemi, lojistik firmalar için bir çeşit sınıflandırmayı ifade eder. Bu kategoriler, lojistik firmasının müşterinin isteklerini yerine getirirken sürece ne kadar dahil olduğunu açıklar. Bu sistem, öne sürülen çözümlerin yeterince alakalı ve faydalı olduğundan emin olmak için önerilen teklif türünün daha iyi belirlenmesine yardımcı olur.

1pl, 2pl, 3pl ve 4pl arasındaki temel fark, şirketlere verilen hizmetlerde yatmaktadır. Bu nedenle bir lojistik firması, yük depolama ve malların dağıtımını hammadde yönetimine dikkat ederek üstlenebilir. Taşımayla ilgili operasyonlar da belirli uzmanlar tarafından sunulan tekliflerin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu teklifler, sigorta poliçelerine abonelik, hangi ulaşım araçlarının kullanılacağını seçme ve idari yükümlülükler çerçevesi ile ilgilidir. 

1pl, 2pl, 3pl ya da 4pl kategorilerine göre lojistik firması müşteriye entegrasyon çözümleri de sunabilir. ERP yazılımı, araç filosu ya da nakliye için gerekli aletler, stok yönetimi vb. gibi farklı çözümleri de müşterilerine özel olarak sağlarlar. Lojistik firmaları, belirli durumlarda müşteri şirketlerine veya temsilcilerine ilgili ve iyi uyarlanmış tavsiyeler sunmak için birçok farklı araç ve alet kullanır. 

1PL (Birinci Parti Lojistik) Ne Demek?

Birinci part lojistikte, malların yüklenmesi ve dağıtılması gibi ülke çapında taşımacılık hizmetlerine ayrılmış temel taşeronluk aktiviteleri gerçekleşir. Kendi kargosu, yükü olan ve bir noktadan başka bir noktaya mal ve eşya taşıyabilen firmaların gerçekleştirdiği işlemlerdir.  İşlemden fayda sağlayanlar iki taraftan oluşur. Üretici ya da tedarikçi ve satın alan kişi. Tüm  lojistik sürecine dahil olan başka bir aracı yoktur. Birinci parti lojistik partı genellikle yetkili şirketin tesislerinde yürütülür.

2PL (İkinci Parti Lojistik) Ne Demek?

Taşıma hizmetlerine depolama ve antrepo hizmetleri eklenmesiyle gerçekleşen operasyonlar ikinci part lojistik aktivitelerine dahildir. İkinci parti lojistik; tedarik zincirinin demiryolu, karayolu, deniz veya hava gibi belirli bir taşıma yoluyla malların taşınmasını içerir. Şirketler kendi kiraladıkları gemileri ve sözleşmeli oldukları hava yollarını kullanarak ürünleri bir yerden başka bir yere taşır. Ağırlıklı olarak uluslararası ağır ve toptan eşya taşımacılığında ve ticaret amaçlı olarak kullanılırlar.

3PL (Üçüncü Parti Lojistik) Ne Demek?

Üçüncü parti lojistik seviyesinde, lojistik firması tedarik zincirini bir bütün olarak göz önünde bulundurarak müşteri şirkete bir dizi hizmet sunar. Bu tür lojistik firmaları, gümrükle alakalı formaliteler ile ilgili olarak özel uzmanlık, düzenli izleme ve verimli iletişim hizmetleri gibi müşteri özelinde hizmetler de sunar. Üçüncü parti lojistik, öncelikle farklı ürünlerin nakliyesi ve teslimatı ile ilgili, ancak aynı zamanda çeşitli ek hizmetleri de içeren bir tedarik zinciridir. 3pl’nin işlemleri arasında depolama, terminal operasyonları, gümrük komisyonculuğu, tedarik zinciri yönetimi ve daha pek çok şey yer alır. Ayrıca, farklı ürünlerin teslimat durumunu takip etmek için lojistik BT yazılım ürünleri ve analiz hizmetlerini de içerir.

4PL (Dördüncü Parti Lojistik) Ne Demek?

Dördüncü parti lojistik hizmetlerinde lojistik yönetimi, tedarik zincirinin birbirinden çeşitli yönlerini koordine etmek için entegrasyon çözümleri sunan danışmanlık şirketlerinden oluşur. 4pl sağlayan bir firma için, 3pl hizmetlerinde kullanılan kaynaklara ek olarak dijital araçlara odaklanan ek kaynaklar eşlik eder. 1pl, 2pl 3pl ve 4pl arasında, 4. parti lojistiği, pazara giren yeni bir kavramdır ve bir şirketin tüm tedarik zincirini yönetmek için bir gözlemci istihdam edilmesini içerir. Bu lojistiğe genellikle öncü lojistik firması denir ve çoğu tedarik zinciri için bir danışmanlık şirketi olarak kabul edilirler. Baş yönetici olarak hareket ederler ve bu tedarik zinciri şirketlerinin her yönüyle ilgilenirler.

Bunları da beğenebilirsiniz