Yönetmelikler

B ve C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlarda Kullanılabilir?

Ehliyet, araç kullanabilmek için ihtiyaç duyulan bir yazılı ve damgalı belgedir. Ehliyetler kendi içinde ve araçlar arasında çeşitlerine göre kategorilere ayrılır. Aracın türü, boyutu, hacmi ile ilgili kategoriler bulunur. Kamyon, tır, motosiklet, araba vb. daha birçok motorlu taşıt için farklı ehliyet sınıfları kullanılır. Bunlardan ikisi olan B sınıfı ve C sınıfı ehliyetler türüyle ilgili bilgileri yazımızda derledik.

B Sınıfı Ehliyet Nedir? Neleri Kapsar?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil, kamyonet, traktör, motosiklet, ATV araçlarını kullanabileceklere verilen bir belgedir. Bu ehliyet tipinin en önemli özelliği otomatik vites kullanabilecekler için tercih edilen bir ehliyet tipi olmasıdır. Konforludur. Sürücü kurslarına başvuru yapılarak kullanılabilecek araç neticesinde otomatik vites kullanılması talep edilir ve başvuru gerçekleştirilir. Gerekli sınavları geçtikten sonra B tipi ehliyete sahip olabilirsiniz. Otomatik olarak kullanılan ehliyetin dezavantajı da bulunmaktadır. Özellikle direksiyon sınavından çekinen veya girip daha önce başarısız olmuş adaylar için otomatik vites yönünde tercih yapmak, kurtarıcı bir seçenek olmaktadır. Fakat manuel araç kullanamama sorunu doğmaktadır. Manuel olarak da araç kullanılması gereken durumlarda teorik sınava girilmeye gerek kalmadan direksiyon eğitimini alarak sürece devam edebilirsiniz.

B Sınıfı Ehliyet Fiyatı Nedir?

Ehliyet fiyatları ülke genelinde aynı olsa dahi kurs fiyatları değişkenlik göstermektedir. Şehirden şehre farklılık gösteren kurs fiyatları bulunmaktadır. Yeni yıl itibariyle geçerli olan ücret sıralaması aşağıda yer almaktadır.

  • Sürücü kursu ücreti 6000 – 8000 TL arasında değişmekle birlikte büyükşehir ve küçük şehir olarak farklılık göstermektedir. Şehirler arasında fiyatlar değişse dahi bulunulan şehrin genelinde aynıdır.
  • Teori sınavı olan, yazılı sınav ücreti 240 TL’dir.
  • Pratik olarak direksiyon sınavına girecek kişilerin ise 295 TL ödeme yapması gerekmektedir.
  • Harç ücreti ve edinilecek olan kart ücreti ise 3258,90 TL civarındadır. Son olarak bir ehliyete sahip olabilmek için 9700- 11.000 arasında bir tahmini masraf söz konusu olmaktadır.

C Sınıfı Ehliyet Nedir? Neleri Kapsar?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici gibi araçların kullanılabilmesine olanak tanır. Tır gibi büyük motorlu taşıtların da kullanılmasını sağlar. Geçerlilik süreleri 5 yıl olan bu ehliyetlerin, yenilenmesi gerekir. C tipi bir ehliyete sahip olunabilmesi için en önemli şartlardan birisi, B sınıfı ehliyette belli bir süre tecrübe edinilmiş olmasıdır. C sınıfı ehliyete sahip olan kişiler kamyon kullanabilmektedir. Çekici, tır ve büyük araçlar da bu kategoride yer almaktadır. Taşınılan yükün en fazla 750 kg olması gerekir. Belli bir azami ağırlığı geçmeme kuralı bu aşamada önem taşımaktadır. C sınıfı ehliyet alabilmek için en az 21 yaşında olunması gerekmektedir. 21 yaşın altı bireyler kabul edilmemekte, B sınıfı ehliyet tecrübesi yaş ile birlikte bu aşamada devreye girmektedir.

C Sınıfı Ehliyet Fiyatı Nedir?

C sınıfı ehliyete sahip olabilmek için 2023 yılı itibariyle 624 TL değerli kağıt bedeli ve 4.155 TL harç ücreti ödenmesi gerekmektedir. 145 TL vakıf bedeli de bulunan C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için yaklaşık olarak 4.923,70 gibi bir tutar ödenmesi gerekmektedir. Bu tutar ödendikten sonra ehliyetine sahip olabilirsiniz.

Birbirinden farklı kategorileri bulunan ehliyetlere sahip olmak istiyorsanız teorik ve pratik sınavları geçerek size uygun ehliyeti edinebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz