Elektrikli Araçlar Ehliyetsiz Kullanılabilir mi?
İçten yanmalı motora sahip araçların yüksek karbon salınımı nedeniyle atmosfer dengesini olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir. İklim krizinin oldukça ciddi boyutlara ulaşması nedeniyle ciddi karbon emisyonuna yol açan fosil yakıtlı araçlar yerine elektrikli araçların kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Çünkü küresel ısınmaya karşı alınan önlemler arasında elektrikli araçlara geçilmesi yer alır.
Elektrikli araçların çalışma prensibi oldukça basittir. Bu araçlar diğerleri gibi içten yanmalı motorlar yerine elektrik motorundan güç alarak çalışırlar. Gelişen teknolojileriyle bu araçlar geleceğin ulaşım standartlarını da belirlemeye başlamıştır. Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülke elektrikli araç kullanımını da teşvik edecek kurallar getirmiştir.
Elektrikli Araç Kullanmak için Hangi Ehliyet Gereklidir?
Elektrikli araçların popülerleşmesi ile birlikte elektrikli araçlarla ilgili birçok soru da gündeme gelir. Elektrikli araçların ehliyetsiz kullanılıp kullanılamayacağı önemli sorular arasında yer alır. Basit kullanımlar için üretilen motor gücü düşük elektrikli araçlarda ehliyet zorunluluğu aranmaz. Ancak bir aracın ehliyetsiz kullanılabilmesi için 250 Watt altında olması yanı sıra 45 kilometre saatin de üstüne çıkmaması gerekir.
Elektrikli araç kullanmak için aracın sınıfına ve türüne göre ehliyete sahip olmak gerekir. B1 sınıfı ehliyet en çok kullanılan ehliyet olarak otomobil ve kamyonet için kullanılan ehliyettir. M sınıfı ehliyet ise moped adı verilen iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için kullanılır.
Elektrikli araçların da sınıfı ve türü değişebilir. Hibrit araçlar, plug-in hibrit araçlar, bataryalı elektrikli araçlar ve yakıt hücresi araçları olmak üzere dört çeşit elektrikli araç seçeneği bulunur. B sınıfı ehliyet motor gücü fark etmeksizin elektrikli araçlar için kullanılabilir. Motor gücü 250 W altında ise elektrikli aracı ehliyetsiz kullanmak mümkündür.
Tüm dünyada çevre dostu ulaşım teknolojileri giderek gelişirken benzinli ve dizel araçların kullanımının da zaman içerisinde ortadan kalkması bekleniyor. Ayrıca elektrikli araçlar çevresel etkilerinin yanında ekonomik etkileriyle de tercih sebebidir. Elektrikli araç kullanmak için ayrı bir ehliyet almaya gerek olmadan B sınıfı ehliyetle rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fosil yakıtlı arabalarla elektrikli arabalar arasında ehliyet açısından bir fark bulunmaması elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıran bir unsur olarak da karşımıza çıkar.
Elektrikli Araçlar Ehliyetsiz Kullanılabilir mi?
Elektrikli araçların sadece 250W altında motor gücü olan ve 45 kilometreyi geçmeyenleri ehliyetsiz kullanılabilir. Bu araçlar daha basit ve pratik araçlar olarak dikkat çekerken düşük hız ve güç seviyesinde olan elektrikli araçları ehliyetsiz kullanmak da mümkündür.
Doğa dostu elektrikli araçlar küresel ısınmayı önlemek için bireysel olarak atılabilecek en önemli adımlardan birisidir diyebiliriz. Gelişmiş ülkeler önümüzdeki yıllarda benzinli ve dizel araçları tamamen kaldırıp elektrikli araçlara geçmeyi planlamaktadır.. Bu açıdan da otomobil firmaları ehliyetsiz kullanılabilen basit ve düşük güçte çalışan elektrikli araçlar üreterek kullanımının yaygınlaşmasını da sağlıyorlar. Kullanımı arttıkça da elektrikli araçların şarj olması için tüm ülkelerde şarj istasyonları kurulumu ve bunların yaygınlaşması da artarak devam ediyor.
Ehliyetsiz Kullanılabilen Elektrikli Araçlar Hangileridir?
Düşük motor gücünde ve düşük hız seviyesinde olan elektrikli araçlar ehliyetsiz kullanıma uygundur. 250 W motor gücünün altında ve 45 kilometre hızın altındaki elektrikli araçlar ehliyet gerektirmez.
Maksimum hızı 45 kilometre olan Citroen Ami One tercih edilebilecek ehliyetsiz elektrikli araçlar arasında yer alır. Kompakt tasarımıyla sürücü deneyimini iyileştiren Citroen Ami One ehliyetsiz kullanılabilir. Batarya ile çalışan, iki kişilik Bellier Jade Classic ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araçlar arasında öne çıkan modellerden birisidir. Aixam Coupe 6 kw motor gücüyle saatte 45 km yapan ehliyetsiz elektrikli araçlar arasında yer alır. Bellier Jade Racing mini elektrikli spor araba olarak ehliyetsiz kullanılabilen elektrikli araç modelleri arasında öne çıkar.
Mini elektrikli araçlarda tasarım ve teknik özellikler açısından farklı model seçenekleri vardır. Ehliyetsiz kullanılabilen mini elektrikli araçların fiyatları da daha uygun olur. Ehliyetsiz kullanılabilen mini elektrikli araçlar, kullanım kadar bakım açısından da kolaylıklar sunması büyük bir avantajdır. Mini elektrikli araçların maksimum hızı 45 kilometreyi aşmaması şehir içi kullanımda sıklıkla tercih edilmesini de sağlayan bir unsurdur. Ehliyetsiz kullanılabilen mini elektrikli araçlarda farklı model seçeneklerini değerlendirebilir ve iklim krizinin çözümünün bir parçası olabilirsiniz.