Elektrikli Kamyon ve Tırların Geleceği
Elektrikli araçlar yavaş yavaş günlük hayatta yer almaya başladı. Özellikle fosil yakıtlı araçların kullanımını azaltmak için ortaya çıkmış olan bu araçlar yalnızca otomobiller için değil iş makineleri, kamyonlar ve tırlar için de cazip bir seçenek haline geldi. Gelişmiş ülkeler, elektrikli araçların kullanımını artırmaya, benzin ve dizelle çalışan araçları tamamen piyasadan kaldırmaya yönelik politikalar benimsemeye başladı.
Kamyon ve tırlarda, özellikle uzun süreli sürüşler göz önüne alınarak, kullanılacak pillerin bir avantajdan çok dezavantaja dönüşeceği düşünülüyordu. Ancak araştırmalar, bu tür büyük ölçekli araçlar için büyük piller yerine güzergahlardaki şarj istasyonlarının sayısını artırmanın daha iyi bir çözüm olduğunu gösterdi. Bu durum elektrikli kamyon ve tırların geleceği hakkında olumlu bir gelişme sağladı.
Elektrikli Kamyonların ve Tırların Özellikleri Nelerdir?
Yük taşımacılığında elektrikli araç kullanımı fikri ilkin pek çok ön yargıya sebep olmuştu. Özellikle maliyet hesaplamaları, elektrikli kamyon ve tırların aleyhinde bir tablo oluşturuyordu. Fakat iklim değişikliği ve çevre konularında kamyon ve tırların yarattığı zarar göz ardı edilemezdi.
Tüm dünyadaki karbon emisyonunun yaklaşık %7’lik bir kısmını oluşturan bu araçların bir alternatifi olması bir noktadan sonra zorunluluk haline geldi. Maaliyetlerin de düşürülebileceği anlaşılınca pek çok küresel firma, elektrikli kamyon ve tırların tanıtımına başladı. İçerisinde birçok son teknoloji donanımın bulunduğu bu yük taşımacılığı araçlarının bazı özellikleri şunlardır;
- Özellikle yük taşımacılığı için kullanılan elektrikli kamyon ve tırların, bataryaların kapasitesiyle gidebileceği yol uzunluğu tartışma konusuydu. Bu araçların özelliklerinin başında, geleneksel kamyon ve tırlarla aynı, hatta daha uzun menzil kapasitesi geliyor.
- Bu kamyon ve tırlar “Dev1” diye tabir edilen bataryalara sahip.
- Elektrikli kamyon ve tırlarda kullanılan motorlar, hızı ve performansı da geleneksel olanlara göre üst seviyelere taşıyor.
- Bazı modellerde araçların tam yük kapasitesi doluyken 100 kilometreye 20 saniyede ulaşabildiği biliniyor.
- Tamamen çevre dostu olmaları sayesinde geleneksel kamyonlara göre atmosferdeki karbon yükünün azalmasını sağlıyorlar.
Elektrikli Kamyonların ve Tırların Avantajları Nelerdir?
Elektrikli kamyon ve tırların sağladığı en büyük avantaj tabii ki çevre sorunlarına çözüm olmasıyla ilgili. Karbon emisyonunu en aza indirmek, elektrikli kamyon ve tırların kullanımının artması ile daha fmümkün hale geliyor. Temiz enerjiye geçişi hızlandırmanın yolları, elektrikli tırlara geçişi de hızlandırmaktan geçiyor. Bunlara ek olarak bu araçların sağladığı diğer avantajlar şunlardır;
- Elektrikli kamyon ve tırların bataryasını büyütmek yerine, şarj istasyonlarının sayısını artırma projesi sayesinde, sürücüler zorunlu olarak kullanmaları gereken 45 dakikalık molaları sırasında elektrikli araçlarını kolaylıkla şarj edebilecek.
- Araçlara dolum yapıldıktan sonra ortalama 250 km kadar yolculuk yapılabiliyor. Uzun yol şoförleri için sürekli olarak tır veya kamyonun şarjını düşünmeye gerek kalmıyor.
- Geleneksel kamyonların fren balatalarının yıpranma payının oldukça yüksek olmasının aksine elektrikli kamyon ve tırların fren balatasının ömrü daha uzun sürüyor. Bu durum kamyonların bakım maaliyetlerinde büyük oranda avantaj sağlıyor.
- Her ne kadar tam tersi gibi görünse de elektrikli kamyon ve tırlar, yakıt maliyetlerinin de yaklaşık %9-%12 arasında azalmasını sağlıyor.
Elektrikli Kamyon ve Tır Kullanacak Sürücülerin Eğitim Alması Gerekiyor mu?
Normal şartlarda da kamyon ve tır sürmek için ayrı bir ehliyet sahibi olmak ve farklı eğitimler almak gerekiyor. Ancak tıpkı otomobillerde olduğu gibi, benzinli ya da dizel araçları kullanabilen kamyon sürücüleri, aynı araçların elektrikli versiyonlarını de kullanabiliyor. Bu noktada, yeni eklenen özelliklerin tam olarak anlaşılmasına dikkat etmek gerekiyor. Araçlara eklenen fonksiyonları önceden öğrenip kavradıktan sonra yola çıkmakta fayda var.