Filo Yönetimi

Gövde ve Dingil Tiplerine Göre Ağır Taşıtlar

Ağır araçlar; büyük araçların, motorların, ağır yüklerin yüklenmesi ve birden fazla römork, kamyon, kamyonet gibi taşıtların taşınması için güçlendirilmiş araç tipleridir. Ağır yük kamyonu şoförleri; kamyon, tır ve çekici gibi araçları kullanabilen ve her türlü eşyanın güvenli bir şekilde taşınmasında sorumlu kişilerdir.

Genellikle yük taşımacılığında kullanılan kamyonlar, şehirler arasında, şehir içlerinde veya ülkeler arasında birbirinden farkı mesafelerde yol kat ederler. Kamyon kullanacak olan şoförlerin otomobillerden farklı yapı ve kullanımlara sahip büyük araçlarla özel bilgi ve deneyime sahip olmaları gerekir. Ağır vasıta şoförü olmak için gerekenlerin başında gerekli belge ve yetkinliklere sahip olmaları ve sürüş tecrübesi yer alır. CE sınıfı ağır vasıta ehliyetiniz varsa, tır gibi büyük araçları aktif olarak kullanıyorsanız veya rotanız hakkında bilgi ve tecrübeye sahipseniz kolaylıkla büyük araç sürücüsü olabilirsiniz. Ağır vasıta kullanmak için CE kategorisi ehliyet yeterlidir. CE sınıfı bir lisans almak için üzerinde çalışılması ve geçilmesi gereken konulardan bazıları ilk yardım, trafik ve çevre, motor ve araç mühendisliği, trafik görgü kurallarıdır.

Araç Tiplerinin Özellikleri

Kamyonlar, gövde ve kabinin aynı çerçeveye monte edildiği bir araçtır. Bu tür fonlara parça denir. Araç kamyonları açık gövdelidir ve büyük boyutlu kargoları, inşaat malzemelerini ve ek gereksinimler gerektirmeyen eşyaları taşımak için kullanılır. Araç kapalı gövdeye sahip olduğu için daha çok kargo tesliminde kullanılmaktadır. Kamyonun yapısı aynı kaplama malzemesi veya branda ile demir bir çerçeveden oluşmaktadır. Ağır vasıtaların hepsi 5 ile 15 ton yük taşıma kapasitesine sahip kamyonlardır. Uzunluğu 5-8 metre, yüksekliği 3 metre, genişliği 2,5 metredir. Boyuttaki bu artış gövdenin kapasitesini 60 metreküpe çıkarmaktadır. Parametrelerin çeşitliliği, bölme seçeneklerinin alt kompakt otomobillerden daha çeşitli olmasından kaynaklanmaktadır.

Ağır hizmet aracı kategorisi arasında ayrım yapmak yaygındır.

  • Birincisi, 36 metreküp hacimli kamyon yaklaşık 5 tonluktur.
  •  36-56 metreküp hacme sahip olan kamyon 7 ton hacme sahiptir.
  • Son olarak 8 metreye ulaşan bir gövdeye ve 50 metreküpten fazla hacme sahip-ağır hizmet kamyonları şehirlerarası ve uluslararası taşımacılıkta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kamyonlara üstten veya alttan yükleme yapılabilir. Bazı ithal ağır üretilen kamyonların donatıldığı havalı süspansiyon kırılgan ürünlerin güvenliğini artırır ve kamyonu daha yumuşak hale getirir.
  • Termo kamyonet modelleri sokak havasının eksi on dereceden daha soğuk ve yirmi dereceden daha sıcak olmaması koşuluyla bir yükü 10 ile 20 saat arasında sıcak tutabilir. Bölmeler ısıtılırsa içerisindeki sıcaklık daha uzun süre tutulabilir. Kapılar sızdırmazlık maddeleri ile donatılmıştır ve havalandırma sağlamaktadır.

Son olarak 20 fit deniz konteyneri ağırlıklı olarak intermodal taşımacılık için kullanılmaktadır. Tente fonksiyonu sayesinde yandan ve üstten yükleme, boşaltma yapılabildiği gibi tırı açık alan haline getirmek de mümkündür. Buzdolabı römorku ise aslında tekerlekli büyük bir buzdolabıdır. İç ortam sıcaklığı hava koşullarından bağımsızdır. Kaza durumunda sıcaklık değişikliklerine karşı koruma ile donatılmıştır.

Bunları da beğenebilirsiniz