Filo Yönetimi

Intermodal Taşımacılık ve Multimodal Taşımacılık

Lojistik alanının vazgeçilmez iki taşıma türü olan İntermodal taşımacılık ve Multimodal taşımacılık temel bazı farklılıklar içermektedir. Bu farklar nelerden kaynaklanıyor ve nasıl avantajlar sağlıyor, inceleyelim.

İntermodal Taşımacılık Nedir? Nasıl Yapılır?

İntermodal taşımacılık, en genel ve kolay anlamıyla bir araç üzerine yüklenen malların aynı araç üzerinde fakat iki farklı taşımacılık modu kullanılarak sevkiyatının sağlanması anlamına gelmektedir. Bu taşımacılık türünde sevkiyatı gerçekleştirilecek malların yüklendiği taşıma araçlarında bir değişiklik olmaz yani başlangıçta yüklendikleri araçlarda sevkiyat sonuna kadar gitmeye devam ederler, fakat taşıma modlarında değişiklikler olur, yani ürünlerin gideceği noktalara göre ulaşım yolları da değişebilir. 

Örneğin bir konteyner içerisindeki yüklü miktardaki malların önce tır ile limana gönderildiğini varsayalım, ardından aynı konteyner limanda bir gemi üzerine yüklenerek varış noktasına doğru yola çıkmaktadır, işte bu taşıma türüne İntermodal taşımacılık denir. Önemli olan nokta malların aynı konteyner içerisinde kalırken, yüklendikleri araçlarda değişiklik olabilmesidir.  

İntermodal taşımacılığın nasıl yapılacağı konusu ise yine benzer şekilde açıklanabilir. Değişen tek nokta taşımacılık modlarıdır yani malların ulaştırılacağı yollardır. Sevkiyatı yapılacak mallar konteyner, vagon ya da treyler içerisinde taşınabilmektedir, fakat en önemli nokta aktarılacakları araçlara yüklenirken kesinlikle konteyner içerisinde oynama yapılmadan doğrudan diğer taşıma moduna aktarılmasıdır. Karayolu üzerinden taşınan mallar, aynı konteynerler içerisinde yük uçaklarına yüklendikten sonra havayolu ile taşınabilmektedir ve bu durum İntermodal taşımacılığa bir örnektir.

Multimodal Taşımacılık Nedir? Nasıl Yapılır?

Multimodal taşımacılık, en açık anlamıyla tüm lojistik taşımacılık türlerinin karışık olarak uygulanabildiği taşımacılık türüdür. Kısacası ihtiyaç durumuna göre yüklerin konteynerlerinin değiştirebileceği ve aynı zamanda teslimat noktasına göre taşıma modlarının da değişebileceği taşımacılıktır. Örnek vermemiz gerekirse bir tır üzerine yüklenen konteyner düşünelim, deniz yoluyla başka bir limana sevkinin gerçekleştirilmesi gerekiyor ve gemiye yüklenirken hem ürün kontrollerinin gerçekleşmesi gerekiyor hem de yeni bir konteynere yüklenmesi gerekiyor, işte bu taşımacılık türüne multimodal taşımacılık denir. Hem ürünlerin içerisinde bulunduğu konteyner hem de sevkiyatlarının yapılacağı taşıma yolu değişmiş olur. 

Multimodal taşımacılığın en önemli avantajı ihtiyaç türüne göre malların taşınma ve boşaltılma durumlarının kolay bir şekilde takip edilebilmesi ve yapılabilmesidir. Bu şekilde kontroller çok daha kolay bir şekilde yapılarak sevkiyatın daha sağlıklı gerçekleştirilmesi sağlanır.. Tüm bu sevkiyat süreci ise tek bir taşıyıcı firmanın kontrolü ve sorumluluğu altında gerçekleştirilmektedir.

İntermodal Taşımacılık ile Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar

Bu farklar şu şekilde listelenebilir:

  • Multimodal taşımacılıkta konteyner içerisindeki mallar başka bir konteynere aktarılabilirken intermodal taşımacılıkta konteyner değişikliği olmamaktadır.
  • Multimodal taşımacılıkta konteyner içerisindeki malların kontrol ve denetimleri yapılabilirken intermodal taşımacılıkta konteyner kontrolü yapılmamaktadır.
  • Multimodal taşımacılıkta sevkiyat sürecinin tamamından tek bir taşıyıcı firma sorumluyken intermodal taşımacılıkta sevkiyat sürecinde birden fazla taşıyıcı firma sorumlu olabilmektedir.
  • Multimodal taşımacılık türünde eğer ihtiyaç varsa tüm lojistik servis türleri birlikte kullanılabilirken intermodal taşımacılıkta genellikle karayolu, demiryolu ve havayolu servisleri kullanılmaktadır.

Lojistik alanının vazgeçilmezi intermodal ve multimodal taşımacılık, kendi aralarında belli başlı farkları olsa da planlanan sevkiyatların güvenli bir şekilde teslimat zamanında yerlerine ulaştırılmasını amaçlar. Bu süreç içerisinde kaliteli bir hizmet sunmak ana hedeftir.

Bunları da beğenebilirsiniz