Yönetmelikler

Plaka Renkleri ve Anlamları

Trafikte birbirinden farklı renkte plakalar görmek mümkün, bu durum ait oldukları aracın hangi hizmette kullanıldığını ya da kimler tarafından kullanıldığını belirtmeye yarıyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre bu plakalar, yetkili kişilerin olası durumlarda aracın ve sahibinin kim olduğunu belirlemesini kolaylaştırıyor. Bu plaka renklerinin ne anlama geldiğini inceleyelim.

1. Özel ve Ticari Plakalar

Trafikte normal sürücülere ait ve ticari araçların plakaları beyaz zemin üzerine siyah harfler ve rakamlardan oluşur. Plakanın başındaki ilk 2 hane o aracın kayıtlı olduğu ili temsil eder, kalan harf ve rakamlar özel bir talep doğrultusunda alınmadıysa sistemden sırayla gelen kombinasyonlardır.

2. Sık Görülen Resmi Araç Plakaları

Bakanlık, müdürlük, belediye gibi devlet kurumlarında çalışan insanlara tahsis edilen ve sahibinin devlet olduğu araçlar, siyah zemin üzerine beyaz harfler ve rakamlardan oluşur.

3. Diplomatik Araç Plakaları

Yabancı ülkelerin Türkiye’de faaliyet gösteren temsilciliklerine (konsolosluk ve büyükelçilik gibi) ait olan araçların plakaları beyaz zemin üzerine yeşil harf ve rakamlardan oluşmaktadır. Bunun yanında aracın kimin tarafından kullanıldığı anlaşılsın diye plakasında CC, CD, CG gibi birleşmeler bulunabilir.

4. Geçici Plakalar

Henüz tescillenmemiş ancak trafiğe çıkmasının önünde de bir engel bulunmayan araçlara geçici süreyle verilen bu plakalar, sarı zemin üzerinde siyah harfler ve rakamlardan oluşur. Gümrükte bekleyen araçların, yol testi için kullanılacak araçların ve ithalat yapan galerilerin trafiğe çıkardığı araçların üzerinde bu tarz bir plaka görülmesi olasıdır.

5. Üst Düzey Devlet Görevlilerinin Makam Araçlarına Ait Plakalar

Yüksek kademe devlet görevlilerinin kullandığı ve “protokol araçları” olarak da bilinen bu araçların plakaları kırmızı üzerine sarı rakamlardan meydana gelmektedir. Bu tür plakalarda harf kullanılmaz çünkü her plakanın sahibinin kim olduğu bellidir. 

6. Devlet Kurumlarının Yöneticilerine Tahsis Edilen Araçların Plakaları

Bu plakalar beyaz üstüne kırmızı harf ve rakamlardan oluşmaktadır. Bu plakalar emniyet müdürü, rektör, kaymakam gibi devlet görevlilerinin kullandığı araçlarda görülür.

7. Emniyet Genel Müdürlüğüne Bağlı Araçların Plakaları

Bu araçların plakaları mavi zeminden oluşur. Üzerinde beyaz harf ve rakamlar bulunur.  Bu plakalarda il kodundan sonra A,AA ya da AAA yer alır ve plakanın sonundaki rakamlar aracın hangi şubeye kayıtlı olduğunu gösterir.

8. Engelli Araçlarının Plakaları

Ruhsatının engelli vatandaşlar üzerine kayıtlı olduğu bu araçlarda plakalar özel ve ticari araçların plakaları gibi beyaz zemin üzerine siyah harfler ve rakamlar barındırır. Özel ve ticari araçlardan farklı olarak bu tür araçların plakalarında mavi zemin üzerinde tekerlekli sandalye sembolü bulunur.

9. Özel Plakalar

Üzerinde şahıs, şirket adı ya da herhangi bir özel bir ad yazan plakalara özel plaka denir.  Özel plaka almak isteyen sürücüler, İlçe emniyet müdürlüklerine gerekli şartları sağladıktan sonra başvurabilir. Kullanmak istedikleri plakaları daha önce bir başkası almamışsa yani özgünse koşulları da sağlayarak alabilirler.

 

Bunları da beğenebilirsiniz