Rotasyon Nasıl Yapılır?
Araç sürücüsü iseniz bir süre sonra fark edeceksiniz ki tekerleklerinizin aşınma miktarları birbirinden farklıdır. Genellikle ön tekerlekler arka tekerleklere nazaran daha hızlı aşınırlar. Peki bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? Aslında oldukça basit bir yöntemle; lastiklerimizin yerlerini değiştirerek yada bulunduğu yerde ters yüz yaparak! Lastik rotasyonu denilen bu yöntem sayesinde aracınızın tekerlekleri düzenli bir oranla aşınmış olacaktır. Böylece aşınma hem düzgün olur hem de lastiklerin sırt ömründen en verimli şekilde yararlanmış olursunuz.
Ne Sıklıkla Rotasyon Gereklidir?
Rotasyonun yaklaşık olarak on bin kilometrede bir yapılması tavsiye edilmektedir. Fakat başka sebeplerin ortaya çıkması ile daha sık lastik rotasyonu yapmanız gerekebilir. Aracınızın hangi operasyon şartında çalıştığına bağlı olarak değişir. Örneğin aracınız uzun yol ve kaymak asfaltta çalışıyorsa 50bin km’de bir fakat inşaat hafriyatta çalışıyorsa yolun bozukluğuna bağlı olarak 10bin km’de bir rotasyon yapılabilir. Uzmanlarımız en basit haliyle lastik rotasyonunda aşınmanın dikkate alınmasını önermektedirler. Buna göre lastiğin %15-20 aşınmasında ilk rotasyon, %40-45 aşınmasında 2. Rotasyon yapılması yeterli olacaktır.
Düzenli olarak ağır yükler ve uzun mesafeler yapan araçların lastikleri de daha hızlı aşınacaktır. Haliyle rotasyon sıklığının da arttırılması daha sağlıklı olur. Herhangi bir durumda aşınmada dengesizlik fark ettiyseniz, yani bir tekerleğinizin diğerlerine nazaran daha hızlı aşındığını görüyorsanız mümkün olan en kısa zamanda rotasyona gitmelisiniz. Bir diğer işaret de düz yolda giderken tekerleklerinizden gelen uğultu sesidir. Bu durumda da aracınızın tekerleklerinin rotasyona ihtiyaç duyduğunu gösterir.
Lastik Rotasyonunu Kim Yapabilir?
Aracınızın böyle bir ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız ya da ihtiyacınız doğrultusunda o dönemin içine girdiyseniz ve rotasyon zamanınız geldiyse bu işlemin bir uzman tarafından yapılması için tamirhanenize gitmeniz önerilir. Lastik sökme, takma eğitimi almamış bir kişinin bunu yapması uygun değildir.
Rotasyon Yapan Bayilerimiz
Adana
FNB OTOMOTİV İNŞ. VE GIDA NAK. SAN. VE TUR.TİC. LTD.ŞTİ.
Ankara:
DERLAS ELEKTRİK ELEKTRONİK OTOM. İTH.VE İHR.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
YENİ ÇETİNKAYA OTOMOTİV MAK. İNŞ. MİM. KUYUMCULUK SAN. TİC. LTD.ŞTİ.
BEY LASTİK SATIŞ VE SERVİS HİZM. OTOM. NAK.TAHH.TAR.HAY.SAN. İÇ VE DIŞ TİC. LTD. ŞTİ.
YAŞAR OTO LASTİK SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
ŞENKAL OTO LASTİK VE JANT SAN. TİC. LTD.ŞTİ.
Bartın
KARAMANLAR DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI OTO LASTİK TİC. SAN. LTD. ŞTİ.
Bolu:
BAŞAK TARIM ÜRÜNLERİ TURİZM AĞAÇ İŞ OTOMOTİV NAKLİYE SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ
ERGİN OTOMOTİV ULUSLARARASI NAKLİYAT
Çorum:
ALDEMİRLER OTOM. SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
Kastamonu:
NUR-İŞ KENAN YEŞİLOĞLU ERDEM YEŞİLOĞLU ADİ ORT.
Kayseri:
ESİM DIŞ TİCARET LTD.ŞTİ.
SEBİLE OTOM. LAS. SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.
Karabük
GÖK-YAZ NAKL. HAF. TAAH.İNŞ.PET.SAN.VE TİC. LTD.ŞTİ.
Kocaeli:
YETKİNCAN GIDA VE İNŞ.
Konya
KÜÇÜKSÖNMEZ OTOMOTİV OTO LASTİK PAZ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
Mersin
ADEMOĞLU TİCARET
Sakarya
KIRMIZIYEŞİL TURİZM OTOMOTİV
Samsun:
YİĞİTLER OTO LASTİK VE YEDEK PARÇA TURİZM NAKLİYE SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
Tokat:
KÖYLÜOĞLU OTOMOTİV
Trabzon:
ÖZGÜR LASTİK SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.
ÜNAL LASTİK KAPLAMA TAAHHÜT SERVİS HİZMETLERİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.
YANIKOĞLU OTO LASTİK
Zonguldak
ŞEN FRENCİLER PETROL OTOMOTİV METAL NAKLİYE TURİZM GIDA SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.
Kendiniz Yapıyorsanız Bunlara Dikkat!
Rotasyon yapılırken aracın lastik şekilleri göz önünde bulundurarak hangi tekerleklerin yer değiştireceğine karar vermek gerekir. Eğer lastiklerin hepsi birbiri ile aynı ise önden arkaya rotasyon yapmak en doğrusu olacaktır. Şayet yönlü sırt desenlerine sahip lastik kullanıyorsanız lastiğin yanağındaki okları takip ederek değişiklikleri yapmanız gerekir. Yani sağdaki tekerlekler kendi arasında, soldaki tekerleklerin kendi arasında yer değiştirmesi gerekir. Bazı durumlarda da tekerlek boyutları farklılık gösterebilir. Bu durumdaki araçların ön ve arka tekerlekleri birbirinden farklı olacaktır. Rotasyonu yaparken bunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Aracınızda farklı boyutlarda lastik ya da ön ve arka balansı farklı tekerlek varsa rotasyon işleminden sonra balans ayarını yaptırmayı unutmayın.