Sürücüsüz Tır Teknolojisi ile Yakın Gelecekte Neler Olacak?
Daha yakın geçmişte bir bilimkurgu fikri gibi görünen sürücüsüz araçlar şimdilerde ciddiyetle konuşulan bir konu oldu. Muhtemelen yakın gelecekte de trafikte yerlerini almış olacaklar. Bu araçların başını da yine daha büyük ihtimalle uzun ve yalnız yollarda giden kamyonlar ve tırlar çekecek. O halde hayatlarını direksiyon sallayarak kazanan dünyanın dört bir yanındaki sayısız tır şoförünün akıbeti ne olacak?
Sürücüsüz Araç Teknolojisi ve Tırlar
Trafikte dikkate alınması gereken çok fazla detay vardır. Bir şoför, diyelim ki bir tır sürücüsü uzun yolculuğu boyunca daima yolu izleyerek ve kararlar vererek kazaların önüne geçmiş olur aslında. Kimi zaman bu kararlar imkansız hale gelir ve o kazalar da kaçınılmaz olur belki de. Ne de olsa yoldan çıkmak mı trafiğe dalmak mı duvara kafalama çarpmak mı gibi seçenekler arasından saniyenin altında bir süre içinde seçim yapmak hiç kolay değil. Peki ya böyle bir durumda sürücüsüz tır teknolojisinin cevabı ne olurdu?
Teknolojinin akıl almaz bir hızda gelişmesi önce bilgisayarları doğurdu sonra da onları küçültüp bir pirinç tanesinden bile minik hale getirdi. Şimdi de ortaya çıkan son teknoloji ürünü Yapay Zeka bizim için işleri sırtlamaya başladı bile. Şoförlük de bu işlerin arasına girecek gibi görünüyor. Ne de olsa birçok firma sürücüsüz tırlarını test etmeye başladı bile. Henüz çözülmemiş birçok küçük detayı barındırsa da uzmanlar yakın gelecekte yolların süper akıllı bilgisayarlar tarafından kontrol edilen tırlara ve araçlar bırakılacağı konusunda kesin konuşuyor. Yakın gelecekte tır teknolojileri umduğumuzdan da ileriye sıçramış olacak bu yüzden. Daha şimdiden bilgisayarların trafik esnasında yaşanan ani sıkıntılarda çok daha doğru ve hızlı karar verebildiğini biliyoruz.
Artıları Eksileri ile Sürücüsüz Araç Teknolojisi ve Tırlar
Elbette sürücüsüz araçlar ile eski tarz araçların arasındaki farklar halen başa baş denebilir şimdilik ancak bu durum hızla sürücüsüz araç teknolojisi lehine dönüyor gibi görünmekte. Elbette bunun başlıca sebebi ekonomik. Yeterince geliştirildiğinde sürücüsüz tırlar çok daha karlı hale gelecek. Bunun elbette başlıca sebebi basit bir bakım masrafı ile tır şoförünün yerine bir bilgisayar konulmuş olması. Ne yemek yeme ne de dinlenme ihtiyacı duyacak bu makineler şoförlerden çok daha az masraflarla gün boyu çalışabilecekler.
Henüz teknoloji o noktada değil ama çok yakında ne direksiyonu ne de sürücü kabini olan tırları yollarda yük taşımacılığı yaparken görebiliriz.