Yönetmelikler

Taşıt Kartı Nedir?

Taşımacılık yapmak amacıyla kullanılmak istenilen araçların, kanuna uygun olarak trafiğe çıkabilmeleri için taşıt kartı alınmalıdır. Peki taşıt kartı tam olarak nedir, nasıl alınır? Detaylı bir şekilde inceleyelim.

Taşıt Kartı Nedir?

Taşıt kartı, bir taşıtın o belge altında çalıştırıldığını kanıtlayan karttır. Bu uygulama 2016 yılında İstanbul’da başlatılmıştır. Uygulamayla toplu taşıma araçlarını insan odaklı bir hale getirmek amaçlanmıştır. İstanbul il sınırları içerisinde; personel veya öğrencilerin servis taşımacılığını yapan tüm şirketlerin sahip olması gereken zorunlu belgedir. Taşıt kartı sahipleri, herhangi bir nedenle taşımacılık faaliyetlerine son verdiklerinde, otuz gün içerisinde belgelerini Bakanlığa iade etmekle yükümlüdürler.

Taşıt Kartı Nasıl Alınır?

Başvuru yapmadan önce kartı alacak kişinin veya firmanın mutlaka Yetki Belgesi’ne sahip olması gerekmektedir. Eğer yetki belgesine sahip değilseniz; e-devlete giriş yaparak, kurumlar içerisinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı seçerek ilk başvurunuzu yapabilirsiniz. Yetki belgeniz varsa, taşıt kartı başvurusunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesi üzerinden, e-Tuhim sistemine ulaşarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistem dışında başka hiçbir başvuru yöntemi bulunmamaktadır.

Taşıt Kartı Fiyatları

Taşıt kartı almadan önce yetki belgenizin olması gerektiğini artık biliyorsunuz. Tıpkı taşıt kartı gibi yetki belgesi de bir fiyatlandırmaya sahiptir. Her sene ekonominin değişmesiyle birlikte, bu fiyatlar da belli bir oranda değişmektedir. Bunun yanı sıra taşıt kartını yeni alacakların ve belgelerini yenileyeceklerin ödeyecekleri ücret de birbirinden farklıdır. Taşıt kartını yenilemek isteyen kişiler, mutlaka geçerlilik süresi bitmeden önceki 90 gün içerisinde Bakanlığa müracaat etmelidirler.

Her bir taşıt için taşıt kartı çıkartmanın 2022 yılı ücreti 638 TL olarak belirlenmektedir. Elinde hali hazırda taşıt kartı olan ve kartının süresinin geçerliliği dolanlar için yenileme ücreti 167 TL’dir. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 71. Maddesine göre, belge alımı ücreti 638 TL olarak öne çıkmaktadır.

Bunların dışında muayeneden düşen her bir taşıt için taşıt kartını yeni çıkarma ücreti 118 TL, geçerlilik süresi dolup yenilemek isteyenler için ise 44 TL’dir. Ödeme esnasında sadece adınıza açılan taşıtlar için ödeme yapabilirsiniz. Ücret ödemesi gerçekleştikten sonra belgeniz aktif hale gelir.

Öncelikle taşıt kartına sahip olan herkes, taşıtının içerisinde kart bulundurmak zorundadır. Bulundurulmadığı halde kart sahipleri, belirli miktarda cezaya tabii tutulur. Taşıt kartını aktif hale getirmenin de bazı şartları vardır.

Taşıt Kartının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Gerekli belgeleri tamamlayıp, ücreti de ödedikten sonra taşıt kartınızı aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Taşıt kartı süresi geçtiği halde yenilenmediği tespit edildiği takdirde, araç sahipleri para cezasına çarptırılmaktadır. Eğitim yetki belgesinin geçerlilik tarihi 5 yıldır. Taşıt kartı sahibi olan herkes, geçerlilik süresi boyunca kara yolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlilik eğitimi yönetmeliğinin 15. maddesine uymakla yükümlüdürler. Uymayan kişilerin yetki belgeleri iptal edilir.

Bunları da beğenebilirsiniz