Yönetmelikler

UBAK Nedir?

1 Ocak 1974 tarihinde yürürlüğe giren Ulaştırma Bakanları Avrupa Konferansı (ECMT). 2006 yılında UBAK, Uluslararası Ulaştırma Forumu (ITF) olarak değiştirilmiştir. UBAK belgesi, Sekretarya tarafından üye ülkelere tanınan kota dâhilinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bankalığımız denetiminde şartları karşılayan şirketlere her yılın başında tahsis edilen bir seyir defteri olan, üye olan ülkeler arasındaki taşımalarda kullanılması gereken izin belgesidir. Üye ülkeleri alt satırda detaylı bir şekilde görebilirsiniz.

Üye ülkeler: Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Makedonya, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Moldova, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Rusya Federasyonu, Sırbistan-Karadağ, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, İngiltere ve Ukrayna.

Gerekli olan evraklar:

  1. Seyir Defteri      
  2. UBAK Belgesi       
  3. EURO III-IV-V Motorlu Araçların Egzoz ve Gürültü Emisyonları ile Güvenlik Zorunluluklarına İlişkin Teknik Hükümlere Uygunluk Belgesi
  4. Römork ve Yarı Römorkun Güvenlik Gerekliliklerine İlişkin Uygunluk Belgesi
  5. Motorlu Taşıt ve Römork ya da Yarı- Römork için Yol Değerlilik Testi
  6. Geçerli Araç Muayenesi

Kullanıldığı taşımalar:

UBAK İzin belgesi geçerli olduğu topraklar içerisinde, yükleme ve boşaltma noktaları arasında ve Kullanım Kılavuzunda belirtilen gerekli evrakların aracın üzerinde bulunması şartıyla iki UBAK üyesi ülke arasında taşımacılığa izin vermektedir. Örneğin bir Türk aracı firmasına o yıl tahsis edilmiş olan bir UBAK izin belgesi ile Türkiye’den aldığı bir yükü yine UBAK üyesi olan İtalya’ya varış ve geçiş geçilen ülkelerde başka bir geçiş belgesi ibraz etmeksizin taşıyabilmektedir.

Yine firmasına ait olan bir UBAK izin belgesi ile İtalya’da alınan bir yük başka bir geçiş belgesi gösterilmeksizin Slovenya’ya taşınabilmektedir.

Geçiş Belgesi:

Geçiş belgesi, ikili karayolu anlaşmamız olan ülkelerle bir yıl içinde yapılan sevkiyat sayısını belirleyen ve yolculuk sırasında araçta bulunması gereken önemli belgelerden biridir. Geçiş belgeleri ülkeye ve nakliye yöntemine göre değişir. Her ülkenin geçiş belgeleri için farklı kotası vardır ve belgeler farklıdır.

Ülkemizde C, L2, M3 ve R2 yetki belgelerine sahip işletmelerin “kamyon, dorse, römorklar artı yarı-römorklar ve yarı-römorkları” geçiş kartı verilmektedir. Yükü 10 tondan az olan araçların geçişine izin verilmez.

Çeşitlerine göre:

  1. a) İkili geçiş belgesi: İki ülke arasında yapılan bir taşımada varış ülkesinde ibraz edilmesi gereken belgedir.
  2. b) Geçiş belgesi: Varış ülkesine gidişte güzergâh üzerinde geçiş geçilen her bir ülke için ibraz edilmesi gereken belgedir.
  3. c) Üçüncü ülke belgesi: Aracın kayıt ülkesi haricinde bir ülkeden yük alıp yine kayıt ülkesi dışında başka bir ülkeye taşıması durumunda iki ülke için ibraz edilmesi gereken belgedir.
  4. d) Dönüş Yükü belgesi:  Varış ülkesi dışında herhangi bir ülkeden alınan yük için ibraz edilmesi gereken belgedir.

Şirketin taşıma türü ve güzergahına göre tahsis edilen geçiş belgelerinin şartları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanan “Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi” ile belirlenmekte ve Ticaret Odası ve Ticaret Borsaları Birliği’nin ilgili odaları tarafından tahsisi yapılmaktadır.

Bunları da beğenebilirsiniz