Kamyon ve Kamyonetlerde İstiab Haddi Nedir?
Trafiğe çıkacak araçların gerekli teçhizata sahip olmasının ve kanunlarla belirlenmiş özellikleri bulundurmasının şart olması gibi bir de toplam ağırlığı konusunda uyması gereken sınırlar vardır elbette. Aracın cinsine ve kullanıldığı alana göre değişiklik gösterebilecek şekilde hazırlanmış bu sınırlara İstiap Haddi denir. Peki özellikle kamyon ve kamyonetlerde yük taşıma sınırı nedir? Aracın cinsine göre kaç ton yük taşınır? Bu gibi soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Araçlarda Yük Sınırları
Araç kullanmak ve trafiğe çıkmak hem kendiniz için hem de diğer şoförler için önemli bir sorumluluğu da almış olduğunuz anlamına gelir. Taşımacılık yapıyorsanız bu sorumluluk taşıdığınız yükü de kapsayacaktır elbette. Güvenliğin sağlanması için getirilmiş sınırlamalardan biri ve oldukça önemlisi de kamyon ve kamyonetlerde istiab haddi ile gelir. Aracınız ister binek amaçlı olsun ister yük taşıma için, ruhsatında uyulması gereken istiab haddi belirtilmiştir. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 128. Maddesi araçların yapılarına göre hem yola hem de trafikteki diğer araçlara zarar vermeden yolculuk edebilmeniz için istiab haddini belirlemiştir. İstiab haddine göre yük taşımacılığı yapmak yasa ile getirilmiş bir zorunluluktur kısacası.
Kamyon ve Kamyonetlerde İstiab Haddine Göre Yük Taşımacılığı
Yük taşımacılığı için kullanılan kamyon ve kamyonetlerin istiab haddi aracın mekanik aksamına göre belirlenir. Sağlıklı bir yolculuk için taşıyabileceği maksimum ağırlık belirlenirken marka ve model büyük önem taşır. Aracınızın römork ile yük taşıması ve kaç dingili olduğu da sonucu etkileyen faktörlerdir.
İstiab Haddinin Hesaplanması
Bu hesaplama yapılırken kamyon ya da kamyonetinizin üretiminin yapıldığı fabrikadan alınan teknik değerler baz alınır. Bunun yanında yolculuk yapılacak güzergah da istiab haddine etkili olacaktır. Farklı yol yapıları ile yük taşımacılığının etkileri hesaplanarak değerler elde edilir.
Yük Taşımacılığında Kasko ve İstiab Haddi
Kamyon ya da kamyonetlerin istiab haddi kaskonun devreye girmesi için bakılan ilk değerlerden biridir. Eğer yük taşımacılığı yaparken trafik kazası yaşadıysanız kaskonuz ilk önce aracınızdaki yükün istiab haddine uygun olup olmadığını araştıracaktır. Eğer belirlenen miktardan fazla yük taşıyorsanız kaskonuz bu kazayı karşılamaz. Yaşanan trafik kazasının aracınızdaki yük ile ilgili olmaması da sigorta şirketlerinin gözünde önemli değildir. Böyle bir durumda teminat dışı kalırsınız. Öte yandan trafik cezası kesilmesi durumu da söz konusu olacaktır. Eğer ruhsatınızda belirtilen istiab haddinden yüzde beş daha fazla yük taşıyorsanız cezai işleme maruz kalırsınız. Tüm bunları düşünerek hem kendinizi hem de çevrenizi tehlikeye atmamak için istiab haddine gerekli önemi vermelisiniz.