Kamyon ve Tır Şoförleri için Uyku Tavsiyeleri
Her mesleğin kendi içerisinde belli başlı zorlukları mevcuttur fakat söz konusu meslek kamyon ve tır şoförlüğü olduğunda bu zorluklar daha fazla öne çıkar. Çalışma saatlerinin ve gidilecek yolların uzunluğu araç kullanan kişilerin uyku konusunda ciddi problemler yaratır. Bu yazımızda sizler için uyku tavsiyeleri ve dinlenme süreleri hakkında bazı bilgiler derledik.
Kamyon ve Tır Şoförlerinin Araç Kullanma ve Dinlenme Süreleri Nasıldır?
Uzun yol şoförlüğü uyku ve yeme düzeninin en zor dengelendiği meslek gruplarından biridir. Şoförler çok mal yüklenen taşıtlarla uzun saatler yolculuk yaptıkları ve bu yolculuklar daha çok geceleri olduğu için uyku problemleri ve yorgunluk ortaya çıkabiliyor. Uyku problemleri ve yorgunluk yolculuk esnasında riskli durumlara sebep olabileceği için bu durumları önlemeye yönelik bazı tedbirler alınmıştır ve şoförler için belirli çalışma saatleri oluşturulmuştur.
Ticari amaçla yük ve yolcu taşımacılığı yapan şoförler için Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından hazırlanan sözleşmede bazı maddeler yer almaktadır, bu maddeler sırasıyla şu şekildedir:
- Uzun yol şoförlerinin 1 gün içerisinde 9 saatten fazla araç kullanmamaları gerekmektedir. Bu 9 saatlik süreç içerisinde ise aralıklı molalar verilmelidir. Kesintisiz olarak araç kullanma süresi 4,5 saati geçmeyecek şekilde çalışılmalıdır.
- 4,5 saat kesintisiz araç kullanan şoförlerin bu süre ardından en az 45 dakikalık mola vermeleri gerekmektedir.
- 9 saat araç kullanan şoförlerin ise bu çalışma saatleri ardından 11 saat hiç araç kullanmadan dinlenmeleri gerekmektedir.
- Uzun yol şoförlerinin kesintisiz olarak çalışabilecekleri gün sayısı 6’dır, 1 hafta içerisinde en az 1 gün tatil yapacakları şekilde düzenleme yapılmıştır.
- Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförler kesintisiz olarak 12 gün çalışabilme imkanına sahiptirler, fakat bu 12 günün ardından en az 48 saat izin kullanmaları ve dinlenmeleri gerekmektedir.
Kamyon ve Tır Şoförleri için Uyku Tavsiyeleri Nelerdir?
Kamyon ve tır şoförleri uzun saatler boyunca araç ile seyahat ettiklerinden dolayı oldukça yorgun düşerler. Bu yorgunluğun sebepleri hem araç kullanmanın çok dikkat gerektiren bir iş olması hem de uzun saatler ağır araçlar ile yol gitmeleridir. Kamyon ve tır şoförlerinin uyku problemlerine yönelik tavsiyeleri sizler için derledik:
- Camların açık olması: Verebileceğimiz ilk tavsiye camların açık olmasıdır. Temiz hava uykunun gelmesini engelleyen yöntemlerden biridir, bu yüzden uzun yolculuklarda camların açık olması ve şoförün direkt olarak temiz hava alarak araç kullanması uykusunun gelmemesine yardımcı olacaktır.
- Koltuğun dik pozisyonda olması: Bir diğer önemli unsur ise şoför koltuğunun dik pozisyonda olmasıdır. Rahat bir oturma pozisyonu uyku gelme ihtimalini artıracağından, şoför koltuğunun dik olacak şekilde kullanılması tavsiye edilir.
- Karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmak: Karbonhidrat tüketimi vücudun ağırlaşmasına ve buna bağlı olarak da kişinin hızlı bir şekilde uykusunun gelmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden yolculuk esnasında ya da öncesinde karbonhidrat tüketmek yerine daha sebze ve meyve ağırlıklı besin tüketimi kişiye daha çok enerji vererek oluşabilecek uyku problemlerinin çözümüne yardımcı olacaktır.,
- Kahve tüketimi: Sürekli olarak kahve tüketimi çok sağlıklı bir uyku açma yöntemi olmayacaktır, bu yüzden sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilmez. Uzun bir yolculuktaysanız ve çok yoğun bir şekilde uykunuz geldiyse kahve içerek uykunuzu açmanız bir süreliğine çözüm olabilir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta bunun bir alışkanlık haline gelmeden ihtiyaç durumlarında tercih edilmesidir.
Uzun yol şoförlüğü birçok açıdan zorlu ve yorucu bir meslek türüdür. Şoförlerin uykularının gelmesi ve buna bağlı dikkatlerinin dağılması pek çok kaza ve ihmale sebep olabileceğinden yolculuklarına dinlenmiş bir şekilde çıkmaları oldukça önemlidir. Olası uyku problemlerini ortadan kaldırmak için yukarıda derlediğimiz maddelerden size en uygun olanını tercih ederek biraz da olsa uykunuzun açılmasını sağlayabilirsiniz.