Yolculuk Rehberi

Kış Mevsiminde Uzun Yol Şoförleri İçin Beslenme Önerileri

Uzun yol şoförleri çeşitli güzergahları kullanmaları sebebiyle oldukça zorlu şartlardan geçebilmektedir. Bu şartlar altında fazla yorulmamaları ve dinç ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmeleri için özellikle kış mevsiminde dikkat etmeleri gereken noktalar bulunur. Kış mevsiminde uzun yol şoförleri nasıl beslenmeli, yeme içme düzenleri nasıl olmalı, inceleyelim.

Kış Mevsiminde Uzun Yol Şoförleri Nasıl Beslenmeli?

Uzun yol şoförlerinin güvenli bir sürüş gerçekleştirebilmeleri pek çok faktöre bağlıdır ve bu konuda en büyük sorumluluk şoförün kendisine aittir. Kaliteli bir uyku, yorulmamış bir beden ve bakımı yapılmış bir araç kadar önemli bir konu da uzun yol şoförlerinin beslenme şeklidir. Kışın hastalıkların daha hızlı yayılması nedeniyle şoförler, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sağlıklı bir yolculuğa çıkabilmek için fast food beslenme düzeninden uzak durulmalı, vitamin-mineral bakımından zengin içerikli yiyecekler tercih edilmeli ve su içmeyi ihmal etmemeliler. Peki bu durumda besin tercihleri nasıl olmalı ve hangi gıdalarla temel vitamin ve mineral ihtiyaçlarını gidermeliler?

Kış Mevsiminde Uzun Yol Şoförlerinin Besin Tercihleri Nasıl Olmalıdır?

Gün boyunca tükettiğiniz besinlerin ve beslenme alışkanlıklarınızın konsantrasyonunuz ve dikkatiniz üzerinde sandığınızdan çok daha ciddi etkileri olduğunu biliyor muydunuz? İşte bu yüzden şoförlerin kendilerini, yolculukları ve yolları daha güvenli hale getirmek için doğru besinleri seçip doğru beslenmesi gerekir. Kış mevsiminde uzun yol şoförlerinin besin tercihleri, besin gruplarına göre listedeki şekilde sıralanabilir;

Tahıl Ürünleri

Tahıl ürünleri içerdikleri B vitaminleri ile sinir sistemi sağlığı ve stres yönetimi için önemlidir. Bu bakımdan beyaz ekmek yerine B vitamini içerdiği daha yüksek olan tam tahıl ekmeklerin tüketilmesi doğru bir besin tercihi olur.

Kuruyemişler

Fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler B ve E vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olup bunların varlığı uzun süre verimli çalışmaya yardımcı olur. Bu yüzden uzun yol şoförlerinin arabalarında bulundurması gereken bir atıştırmalıktır.

Turunçgiller

Kış mevsiminde uzun yol şoförlerinin besin tercihlerine C vitamini bakımından zengin kış meyvelerini eklemeleri algılama güçlerini artırarak güvenli bir sürüş ve iyi bir beden sağlığı sağlar.

İçecekler

Şoförlerin en sık tercih ettikleri çay, kahve ve asitli içecekler, kafein içerikleri ile uyandırıcı etki göstermeleri sebebiyle tüketilse de fazla kafein vücuttan su atılımını artırır. Fazla su kaybı ise hem dikkat dağınıklığına hem de halsizliğe sebep olur. Bu yüzden uzun yol şoförlerinin içtikleri içeceklerin miktarlarına ve niteliklerine dikkat etmeleri gerekir.

Uzun Yol Şoförlerinin Yeme İçme Düzenleri için Öneriler Nelerdir?

Şoförlerin dikkat kapasitelerinin artması ve bu konuda süreklilik sağlanması sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları ile mümkündür. Yeme içme düzenleri üzerine püf noktaları verecek olursak:

Kahvaltı Öğünü Atlanmamalı

Yapılan bilimsel araştırmalar, kahvaltı yapanların dikkat sürelerinin ve kapasitelerinin yapmayanlara göre iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Protein bakımından zengin bir kahvaltı, sürücüleri daha uzun süre tok tutmaktadır. Uzun yol şoförleri için yumurta, peynir, tam buğday ekmeği veya bunları barındıran sağlıklı bir sandviç günün ilk öğünü olarak tercih edilebilir.

Öğünler Arası Zaman Dilimleri ve Öğün Sayısı

Uzun süre aç kalmak kan şekerini düşürerek yorgunluk, halsizlik ve dikkat dağınıklığına neden olur. Öğünler arası süre üç saati geçtiğinde kan şekeri düşmeye başlayacaktır. Bu sebeple şoförler ana öğünün yanı sıra günde en az 1 ara öğün tüketmelidirler. 

Kaçınılması Gereken Gıdalar ve Yeme Alışkanlıkları

Uzun yol şoförlerinin yolculuk boyunca beslenme düzenleri istedikleri esneklikte olamayabilir. Uzun yolculuklara çıkarken hamur işi ve bol yağlı yiyeceklerden mide baskısını artırdığı için uzak durulmalıdır. Ayrıca fazla çay ve kahve tüketiminin stresi artırdığı ve kalp atışlarının hızlanmasına sebep olduğu bilinmektedir. Bu sebeple günlük 5-6 bardak çay veya 4 kupa kahveden fazlası içilmemelidir. Ara öğünlerde içeriği karbonhidrat nedeniyle kek, pasta ve benzeri besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu tür besinler kan şekerini hızla yükseltip düşürür ve konsantrasyon güçlüğü gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.

Bunları da beğenebilirsiniz