Kışın Yolda Kalmamak için Yapmanız Gereken 13 Şey
Kış aylarının değişken hava koşulları nedeniyle şehir içi ve şehirler arası yolculuklarda dikkat edilmesi gereken durumlar meydana gelir. Kış koşullarında yolda kalmamak için uygulayacağımız bazı yöntemler vardır.
Kışın Yolda Kalmamak için Yapılması Gereken 13 Şey Nedir?
- Arabanızın bakımını düzenli olarak yaptırın. Özellikle kış aylarında oluşabilecek sıkıntılar sizin için ekstra bir yük oluşturacaktır. Yolda kalmak genel olarak kötü bir durumdur ve zorlu kış şartlarında bu durum daha çekilmez bir hal alacaktır.
- Akü şarjını kontrol edin. Kış aylarında arabaya biner binmez yaptığımız ilk şeylerden biri klimayı sıcak ayarda açmaktır. Ayrıca hava daha erken saatlerde karardığı için farları da daha çok kullanırız. Bu nedenle akü şarjını kontrol etmek yolda kalma riskinizi büyük ölçüde düşürecektir.
- Motor soğutma suyunun yeteri kadar buz çözücü içermesine dikkat edin. Kış aylarında sıcaklık, suyun donma seviyesine düşmekte ve sıvının donmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle yolda kalmamak için motor soğutma suyuna buz çözücü koymayı ihmal etmeyin.
- Kış lastiği kullanın. Havanın soğumasına yağışlı havalar da eklenince araçların yol tutuşu düşer. Kış lastikleri ise ıslak zeminlerde yol tutuşunu artırır. Bu nedenle güvenli bir yolculuk için kış aylarına girerken kış lastiği takmayı ihmal etmeyin.
- Aracınızın bütün ışıklarını kontrol edin. Çalışmayan bir ışık varsa yenisiyle değiştirin. Kış aylarında yağışlar ve sisle beraber görüş kalitesi ve mesafesi düşer. Bu ışıkların sağlam olması etrafınızdaki sürücüleri hareketlerinizle ilgili bilgilendirir ve güvenli bir sürüş sağlar.
- Bagajınıza zincir koyun. Kış lastikleri her ne kadar etkili olsa da yoğun kar yağışlarında zincire ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Takip mesafesini koruyun. Kış aylarında yoğun yağış etkisiyle yol tutuşu azalmakta ve fren mesafesi artmaktadır. Bu nedenle acil bir durumda güvenle fren yapabileceğiniz bir mesafede bulunmanız son derece önemlidir.
- Aracınızı sık sık yıkayın. Yollarda buzlanmayı önlemek için bulunan tuzlar aracınızın gövde, şasi ve lastiklerini yıpratır. Bu nedenle aracınızı korumak için tuzdan arındırmak zamanla oluşabilecek sıkıntıların önüne geçecektir.
- Ön cam silecek sıvısını kontrol edin. Camların buzlanması görüşünüzü engelleyecek ve riskli bir sürüş deneyimine neden olacaktır. Bu konuda alabileceğiniz önlemlerden biri silecek sıvısına buz çözücü eklemektir. Aracınızda bu sıvıların daima bulunmasına özen gösterin.
- Ana yolları kullanın. Kış aylarında belediyeler sıklıkla yol tuzlama uygulamaları yapsa da bu durum ara sokaklar için geçerli olmayabilir. Ayrıca yol temizleme uygulamalarında da aksaklık yaşanabilir. Bu nedenle ana yollar daha güvenli bir sürüş deneyimi için idealdir.
- Hava filtresini kontrol edin. Motorun soğumasını sağlayan bu filtrenin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Kış aylarında motorun çekiş gücünün düşmemesi için temizlenmeli, gerekli durumlarda ise değiştirilmelidir.
- Patinajlara dikkat edin. Zeminin ıslak olması nedeniyle gerçekleşen bu durum, kış aylarında neredeyse kaçınılmaz bir hal alır. Bu nedenle ani hareketlerden kaçınmalı ve aracınızda varsa patinaj kontrol sistemini kullanmalısınız.
- Ani hareketlerden kaçının. Özellikle ıslak ve buzlu yollarda aracı kontrol etmek oldukça zorlaşır. Bu nedenle trafikte sakin ilerlemeli ve aracın kontrolünü kaybetmenize neden olabilecek sert hareketlerden kaçınmalısınız.
Kış Lastiği Takma Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?
Ülkemizde kış mevsiminde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu vardır. Bu araçlar her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanmaktadır. Hususi araçlar için bu zorunluluk geçerli olmasa da herkesin güvenliği adına tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem taşımakta.