Yolculuk Rehberi

Trafikte Yol Çizgileri ve Anlamları

Kesikli Yol Çizgileri: Trafikte kesikli çizgilere sahip bir yolda ilerliyorsanız, bu çizgiler, “trafiğin akışına müdahale etmeden, kendinizi ve çevrenizdekileri tehlikeye atmadan şerit değiştirebilir ve öndeki aracı geçebilirsiniz” anlamına gelmektedir.

Devamlı Yol Çizgileri: Bu yol çizgisi yol üzerinde olduğu sürece hiçbir şekilde şerit değiştiremez, sola geçemez ve öndeki aracı geçmek için hamle yapamazsınız. Tek şerit ilerleyen yollarda görülür. Kavşak, köprü ya da yaya geçidi olan yollarda da tehlikeli durumları önlemek için devamlı yol çizgileri yerleştirilmiştir. 

Kesikli ve Devamlı Yol Çizgileri: Kesikli ve devamlı yol çizgilerinin yann yana görüldüğü yollarda, hareket ettiğiniz şeride en yakın yol çizgisi hangisi ise ona göre hareket etmeniz gerekir. Kesikli yol çizgisi hareket ettiğiniz şerite yakınsa sollama yapabilir ve şerit değiştirebilirsiniz ancak size yakın olan yol çizgisi devamlı ise şeridinizde kalmalı ve geçiş yapmaya çalışmamalısınız.

Paralel Devamlı Yol Çizgileri: Yolun ortasında her iki şerit tarafında devamlı yol çizgisi bulunuyorsa, yol ikiye bölünmüş demektir. Paralel devamlı yol çizgileri şeritlerin iki ayrı yol olarak kullanılmasını sağlar. Şeridinizde ilerlerken öndeki aracı geçmek için hamle yapamaz ve yan şeridi kullanamazsınız.

Ok İşaretli Yol Çizgileri: Çok şeritli yollarda, ileride yol ayrımı olduğunda ya da kavşakta dönülmesi gerektiğinde ayrıma gelmeden önce taşıtların doğru şeritte ilerlemelerine yardımcı olmak amacıyla şerit üzerine ok işaretleri yerleştirilir. Sağda yol ayrımı bulunan bir yolda en sağ şeritte sağa ok varken diğer şeritlerde düz ok vardır ve yolun ayrımdan sonra da ilerlediğini gösterir. 

Park Yeri Çizgileri: Şehirler arası yollarda araçların kenara çekmesi gereken durumlarda emniyet şeridi haricinde park edebilecekleri alanlar olması için yolların belirli kısımlarında park çizgileri vardır. Trafiğe müdahale etmeden duraksayabilir, mola verebilirsiniz.  Ayrıca şehir içi yollarda da yine trafiği engellemeden park edebileceğiniz alanlar park yeri çizgileriyle belirtilmiştir.

Yaya Geçidi Çizgileri: Şehirler arası yollarda sık rastlanmasa da yol bir kasabanın, ilçenin içinden geçiyorsa yayaların yoldan güvenli şekilde geçebileceği alanlar yaya geçidi çizgileri ile belirlenmiştir. Trafik ışıklarının olduğu yerlerde, okul önlerinde, yaya nüfusunun fazla olduğu alanlarda yaya geçidi çizgilerinden bolca vardır.

Bunları da beğenebilirsiniz