Türkiye’deki Sınır ve Gümrük Kapıları
Kapıkule Sınır Kapısı
Kapıkule Sınır Kapısı, Türkiye için en önemli sınır kapılarından bir tanesi olarak karşımıza çıkar. Kapıkule Sınır Kapısı Edirne’de ilk kurulduğunda 1930 yılında bir sınır karakolu olarak inşaa edilmiş ve 1953 yılına kadar da sınır karakolu olarak kullanılmıştır. Bakanlar Kurulu onayından geçerek sınır kapısına dönüştürülen Kapıkule, Bulgaristan’a geçiş sağlar. Türkiye Bulgaristan’dan Avrupa’ya bu kapı aracılığıyla açılır. Türkiye’nin Avrupa ile gerçekleştirdiği dış ticaret açısından çok önemli bir yere sahip olan Kapıkule, Türk ekonomisi için de uzun yıllardır önemini korumaktadır.
Hamzabeyli Sınır Kapısı
Hamzabeyli Sınır Kapısı, Türkiye’nin Bulgaristan’a geçişi için kullanılan bir diğer önemli sınır kapısıdır. 2005 yılında kullanıma açılan Hamzabeyli, Bulgaristan tarafında yer alan Lesova Gümrük Kapısı’na bir bağlantı sağlar. Tır gümrüğü için faaliyet gösterdiği için bu sınır kapısı da ayrıca Türkiye’nin ithalat ve ihracatında ciddi bir yer tutar. Hamzabeyli Sınır Kapısı, Kapıkule’nin bir alternatifi olarak kullanılmaktadır.
Dereköy Sınır Kapısı
Dereköy Sınır Kapısı, Kırklareli şehrine bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Daha çok yük taşımacılığı için kullanılan Dereköy, Bulgaristan’ın doğu tarafı ile bir bağlantıya sahiptir. Yük taşımacılığında kullanılan diğer sınır kapılarına benzer şekilde bir yoğunluğa sahiptir.
Pazarkule Gümrük Kapısı
Pandemi döneminde alınan önlemler neticesinde kullanıma kapandıktan sonra geçtiğimiz sene yeniden kullanıma açılan Pazarkule Gümrük Kapısı da Edirne’ye bağlı bulunmaktadır. Diğerlerinden farklı olarak Yunanistan ile bir bağlantı içerisinde olan bu gümrük kapısı genellikle günübirlik ziyaretler için kullanılmaktadır. Pazarkule Sınır Kapısı sınır ticaretine kapalı durumdadır. Günübirlik olarak Edirne’ye gitmek için kullanılan bu gümrük kapısı Edirne’nin ekonomisini güçlendirmektedir.
Uzunköprü Sınır Kapısı
Uzunköprü Sınır Kapısı, diğer sınır kapılarından farklı olarak Yunanistan ve Türkiye arasında bir demir yolu bağlantısına sahiptir. Tren sayesinde iki ülkeyi bağlar, bu sebeple özel bir gümrük kapısı olma özelliği taşımaktadır. Pazarkule’ye benzer biçimde turistler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
İpsala Sınır Kapısı
İpsala Sınır Kapısı, Türkiye Yunanistan arasında kullanılan en hareketli bağlantı noktasıdır. İsmini iki ülke arasında yer alan İpsala Köprüsü’nden alan bu sınır kapısı birkaç sene önce bazı düzenlemelere tabii tutulmuştur. Böylelikle günümüzde daha çağdaş bir görüntüye kavuşmuştur.
Sarp Sınır Kapısı
Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan Türkiye arasında yer alan ve kara bağlantısı bulunan bir sınır kapısıdır. Aynı zamanda Türkiye’nin en yoğun yolcu geçişine sahip olan kapı olduğu bilinmektedir. Özellikle iki ülke arasında yapılan seyahatlerde yalnızca kimlik kullanımı uygulamasına geçildikten sonra çok daha sık olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sarp Sınır Kapısı Batum’a geçiş yapmak isteyen araçlı vatandaşların ilk tercihi haline gelmiştir.
Türkgözü Sınır Kapısı
Türkgözü Sınır Kapısı, Sarp Sınır Kapısı’na benzer şekilde Türkiye ile Gürcistan arasında bir geçiş sağlar. Ardahan şehrinde bulunan sınır kapısı 1995 yılında faaliyete başlamıştır.
Çıldır–Aktaş Sınır Kapısı
Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı da Gürcistan ile Türkiye arasındaki geçişi sağlamak için bir alternatif olarak hayata geçmiştir.
Dilucu Sınır Kapısı
Dilucu Sınır Kapısı ise Azerbaycan’a bağlı bulunan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Türkiye arasında bir geçiş sağlamaktadır. İki ülke arasında yer alan Aras Nehri bu sınır kapısına aracılık etmektedir.
Gürbulak Sınır Kapısı
Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye İran bağlantısı için kullanılmaktadır. Hem yolcu girişleri hem de ticari taşımacılık için kullanılan bu sınır kapısı oldukça eski bir tarihte, 1937 yılında, faaliyete başlamıştır.
Kapıköy Sınır Kapısı
Türkiye İran bağlantısı için önemli olan başka bir sınır kapısı ise Kapıköy Sınır Kapısı’dır. Başka bir önemli özelliği olarak bu sınır kapısı hem kara yolu hem de demir yolu geçişine olanak sağlamaktadır.