ABS Fren Sistemi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Otomotiv üreticileri tarafından sürücülerin hayatını kolaylaştırmak ve can güvenliğini sağlamak için geliştirilen teknolojilerden biri olan ABS fren sistemi, 1960’ların başından bu yana kullanılmaktadır.
Aracınızın güçlü manevralar alabilmesi, durma yeteneğine sahip olabilmesi ve mükemmel performans göstermesi için gereken en önemli faktörlerden biri de ABS fren sistemidir. Bu özelliklerin bulunduğu bir otomobil ile seyahat etmek ve sürüş esnasında hâkimiyeti hissetmek araç kullanımını daha güvenli bir hale getirecektir.
ABS Fren Sistemi Nedir?
Ani fren esnasında aracın tekerlekleri kilitlenebilir ve sonucunda kayma ya da kontrolden çıkma gibi olumsuz durumlar meydana gelebilir. Sürücülerin can güvenliği açısından büyük önem taşıyan ABS, yani Anti-Lock Braking System, otomobil kullanıcılarına büyük bir konfor sağlamaktadır.
ABS fren sistemi, aracın elektrik kontrol ünitesine sinyaller ileten bir mekanizmadır. Elektrikli kontrol ünitesinin sinyalleri, hidrolik kontrol ünitesine komutlar göndermek için kullanılır, bu da fren basıncı seviyesini değiştirir ve sonuç olarak kilitlenmeyi önler ve dört tekerlek birbirinden bağımsız olarak kontrol edilir. Bu sistem ayrıca saniyenin 1/18’i kadar kısa frenleme sürelerine olanak tanır.
Fren pedalına herhangi bir şekilde ani ya da sert bir şekilde basarsanız, ABS direkt olarak devreye girecektir. Otomatik olarak devreye giren bu sistem ile birlikte takla atılmasının önüne geçilerek güvenli bir sürüş deneyimi yaşatmak amaçlanır.
ABS Fren Sistemi Ne İşe Yarar?
ABS fren sistemi, tekerleklerin devir sayılarını takip ederek meydana gelebilecek fren kilitlenmelerinin önüne geçmeye yarar. Seyahat süreniz boyunca ani fren gerektiren durumlarda aracın fren mesafesini kısaltmakla kalmaz, sürücünün kontrollü fren yapabilmesini de sağlar. Kötü hava koşullarında ya da aracın ağır yüklü olması gibi durumlarda sürücünün hakimiyetini artırır ve aracın savrulmasını önler.
ABS Fren Sisteminin Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?
ABS fren sistemi arızaları genellikle parçalar arası bağlantılardan kaynaklanmaktadır. Yanıp sönen bir ABS ışığı, fren sisteminde arıza meydana geldiğini gösterir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman öncelikle tekerleklerdeki sensörleri kontrol etmelisiniz.
ABS fren sisteminin çalışma durumunu kontrol altında tutmak için aracınızı sürerken ve fren yaptığınızda devamlı olarak hareket kabiliyetini takip edebilirsiniz. Bir değişiklik farkettiğinizde ya da ABS arıza lambası yandığında mutlaka bir servise danışarak arıza olup olmadığını tespit ettirin.
ABS beyni hasar görürse, fren sistemi genellikle arızalanır. ABS fren sistemi arızası kablo kopması, temassızlık veya ezilme sonucu da meydana gelebilir. Sonuç olarak, düzenli araç bakımı yaptırarak kontrolü sağlamakta fayda vardır.
ABS Fren Sisteminin Onarımı Nasıl Yapılır?
Aracınızın ABS sisteminin beyninde bir arızalanma varsa bu parça tamir ile düzelmeyebilir. Böyle bir durumda ABS sisteminin komple yenisi ile değiştirilmesi söz konusu olabilir. Sadece tekerleklerdeki sensörlerde arıza mevcutsa, nasıl bir hata olduğuna bağlı olarak muamele edilir.
Düzenli olarak aracınızın kontrollerini gerçekleştirmek ve ABS sisteminin bakımını yaptırmak oldukça önemlidir. Aracınızı arıza testine götürebilir, gerekli işlemleri yaptırabilirsiniz.