Araç Bakımı

Elektrikli Araç Teknolojileri BEV, HEV, PHEV, FCEV Ne Demektir?

Her geçen gün elektrikli araçlar daha popüler bir hale gelmektedir. Durum böyle olunca hem performans hem de estetik detaylara önem veren kişiler tercihini elektrikli araçlardan yana yapar. Elektrikli araçların çok ciddi avantajlarının olması, giderek daha fazla kullanılmasını sağlar. 

Elektrikli araçlarda BEV, HEV, PHEV ve FCEV teknolojileri kullanılır. Bu yazımızda elektrikli araç teknolojileri hakkında bilgi vereceğiz.

Elektrikli Araç Teknolojisine Göre Sınıflandırma

Dünya genelinde giderek daha fazla ilgi gören elektrikli ve hibrit otomobiller, teknolojiye önemli ölçüde yön verir. Emisyonsuz çalışan bu araçlar, çevreye olumlu yönde katkı sağlar fakat elektrikli araçların avantajları bununla sınırlı değildir. İşletme ve bakım maliyetlerinin düşük olması, önemli ölçüde maliyetten tasarruf etmeyi sağlar. Bu durum bazı ülkelerde benzinli ve dizel araçların popülerliğini kaybetmesine yol açar. Hatta birçok ülke elektrikli araçların daha fazla kullanımını sağlamak için hem vergi indirimleri hem de farklı teşvikler sunar. 

Elektrikli araçlardan bazıları plug-in hibrit, bazıları ise tamamen elektriklidir. Bu durum elektrikli otomobiller arasında çeşitli farklılıkların oluşmasına yol açar. Elektrikli araçlar bazı terimlerle sınıflandırılarak, farklı seçenekler sunar.

BEV

BEV, tamamen elektrikli araçları ifade ederken kullanılır. Bu tarz araçlar, motoru çalıştırırken bataryadan aldığı elektriği kullanır. Bataryanın kapasitesi, bu tarzda bir otomobilin tek bir batarya şarjı ile ne kadar mesafe kat edebileceğini gösterir. Tamamen elektrikli otomobillerde, otomobil sadece elektrikle çalıştığından yanmalı motoru yoktur. Lokal olarak emisyon üretmeyen bu tipte araçlar çevre dostu bir seçimdir. Bu sayede en yüksek verimliliği sunar.

BEV araçlar, bataryasını evinde veya işyerinde şarj etmek isteyenler için oldukça uygun bir seçimdir. Günümüzde de giderek yaygınlaşan ev dışı şarj istasyonları araç sahiplerinin işini kolaylaştırır. Gelecekte BEV (tamamen elektrikli) araçlar ile uzun mesafe sürüşler yapmanın daha kolay bir hale gelerek yaygınlaşacağı öngörülür.

HEV

HEV (Hybrid Electric Vehicle – Hibrit Elektrikli Araç) ifadesi hem elektrikli motoru hem de geleneksel içten yanmalı motoru olan araçları anlatır. Bu araçlarda elektrik motoru ve dizel ya da benzinli bir motor bulunur. Elektrik motoru, enerji ihtiyacını bataryadan ve frenleme sisteminde yeniden dolan sistemden alır. Araca bağlı olarak her iki motor birbirinden bağımsız ya da birlikte çalışabilme özelliğine sahiptir. Hibrit otomobilin performansı menziline ve şarj sistemlerinin menziline göre değişiklik gösterir. Hibrit araçlarda iki çeşit bulunur. Bunlar MHEV ve PHEV otomobillerdir.

Hafif hibrit otomobiller MHEV olarak bilinir. Bu otomobillerde elektrikli motor, yanmalı motora destek verir. Kalkışlarda devreye giren sistem, hızlanma sürecinde motorun gücünü arttırır. Yakıt tüketimini ve emisyonu azaltan bu sistemde performans artış gösterir.

PHEV

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle – Fişli Hibrit Elektrikli Araç), hem içten yanmalı hem de elektrikli motorlara sahip araçlardır. Bu tür motorların her biri otomobili tek başına çalıştırabilecek güce sahiptir. Geri kazanımlı frenleme enerji kaynağı olarak kullanır. Aynı zamanda da bataryanın yeniden şarj edilebilmesi için prize bağlanmalıdır. Plug-in bir otomobil, bir şarj istasyonuna park edilirse bataryasını yeniden şarj eder. Bu sayede aracın menzili önemli ölçüde artar.

Kısa mesafelerde otomobillerini kullanan sürücüler yalnızca elektrik motoruyla ilerleyebilirler. Bu durum yakıttan tasarruf etmeyi sağlar. Eğer aracın şarjı biterse içten yanmalı motor devreye girer. Bu sayede şarj istasyonu bulana kadar idare etmek mümkün hale gelir.

FCEV

FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle – Yakıt Hücresi Elektrikli Araç), elektrik enerjisini bir yakıt hücresi yoluyla sağlar. Hidrojen gibi bir yakıt kullanır ve su buharı dışında herhangi bir emisyon salınımı gerçekleşmez. Uzun menzil sağlayan bu tip araçlar, frenleme sırasında kaybolan enerjiyi geri kazanabilir ancak hidrojen üretimi büyük miktarda elektrik gerektirir.

FCEV araçlar, geleceğin bataryasıyla çalışan elektrikli otomobillere benzer yapıda bir menzile sahiptir. Bu tarz araçların çeşitli avantajları bulunur. Sıfır emisyonlu olması sayesinde atmosfere zarar vermez. Ayrıca kısa sürede dolum gerçekleşmesi özellikle uzun yolculuklarda zamandan tasarruf etmeyi sağlar. FCEV, sessiz çalışma özelliğine sahip olduğundan gürültüsüz bir sürüş deneyimi ortaya koyar. 

Bunları da beğenebilirsiniz