Araç Bakımı

Yanlış Yakıt Dolumu Nasıl Anlaşılır?

Sürücüler için en çok risk teşkil eden durumların başında yanlış yakıt dolumu gelir. Hem sürücünün hem de yakıt istasyonunun olumsuz durumlarla karşı karşıya kalabileceği hatalı yakıt dolumunun önüne geçmek için bilinçli hareket etmek gerekir. Çünkü, yanlış yakıt koyulması sonucunda aracın yakıt sistemi ve motoru çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalır. Bu yazımızda yanlış yakıt dolumunda ne gibi sorunların ortaya çıkabileceği hakkında bilgiler vereceğiz.

Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur?

Araca yanlış yakıt konulduğunda birçok zararlı etkenle karşılaşılır. Yakıt türü ve hatanın ne kadar sürede fark edildiği ortaya çıkan zararın miktarını da belirler. Genel itibari ile yanlış yakıt konulması motor performansında azalma ile kendini gösterir. Motor, daha düşük bir verimde çalışır ve gücünde kayıp meydana gelir.

Araç çalışmayarak motorda yanma oluşur. Bunun yanı sıra, enjektör ve yakıt pompası hasar görür. Enjektörler tıkanır ve yakıt sisteminde büyük problemler meydana gelir. Egzoz emisyonlarında artış ortaya çıkar. Araç çevreye daha fazla zarar verir ve anormal seviyede duman çıkar. Egzoz dumanında renk değişimi meydana gelir. Özellikle, dizel bir araca benzin konulursa dumandaki değişiklik göze çarpan belirgin bir faktördür.

Dizel araca yanlış yakıt konulduğunda motorun içine benzin karışır. Bu, parçaların aşınmasına yol açar. Motorun yağlanma özelliği azalır ve yakıt erkenden tutuşur. Düzensizliği beraberinde getiren bu durum birçok parçanın olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Motordaki kuruluk enjektördeki parçaların kopmasına yol açar. Motor parçalarının içi paslanır.

Araca yanlış yakıt konulduğunda meydana gelen hasarı engellemek için çok hızlı bir şekilde müdahale etmek gerekir. Müdahale süreci ne kadar erken olursa, hasar da o kadar azalır. Bu durumda uzman bir servisten yardım almak oldukça önemlidir. Araç kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Yakıtın yanlış konulmasında yüksek onarım maliyetleri ortaya çıkar. Genel olarak enjektörlerin değiştirilmesi ve yakıt sisteminin temizlenmesi gerekir. Bu işlemler ise oldukça masraflıdır.

Araca Yanlış Yakıt Dolumu Nasıl Anlaşılır?

Hatalı ve yanlış yakıt kullanımı, araçta aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Performans Düşüşü: Araç sürüş sırasında zorlanır, gücünü kaybeder ve hızlanmada ciddi problemler yaşanır.
  • Anormal Motor Sesleri: Motordan vuruntu ve tıkanmış enjektör sesi gibi anormal sesler duyulur.
  • Egzoz Emisyonları: Egzoz dumanında farklı renkler ve yoğunlaşma gibi anormallikler gözlemlenir.
  • Araç Titreşimi ve Düzensiz Çalışma: Araç titrer ve düzensiz bir şekilde çalışır, kısa bir süre sonra stop edebilir.
  • Motorda Düzensiz Hareketler: Motorun düzensiz hareket ettiği, gaz tepkisinin zayıfladığı ve aracın verilen komutlara yavaş tepki verdiği fark edilir.
  • Beklenmeyen Koku: Araçtan yakıtla ilgili beklenmeyen bir koku duyulur.
  • Gösterge Işıkları: Motor kontrol lambaları ve diğer arıza ışıkları yanar. Bu da yanlış yakıt kullanımının önemli göstergelerinden biridir.

Hatalı Akaryakıt Dolum Zararını Kim Karşılar?

Eğer hatalı bir akaryakıt dolumu gerçekleştiyse ortaya çıkan hasardan araç sahibi sorumludur. Ancak duruma göre yakıt istasyonunun da sorumlu olduğu görülür. Eğer yakıt istasyonunun bir ihmali ya da hatalı işlemi varsa bu durumda iki tarafın da zararı bölüşmesi gerekir. Hatalı bir yakıt satışı meydana geldiyse bazı ülkelerde sorunları istasyon karşılar. Bu durum, ülkenin ve bölgenin kanunları doğrultusunda değişiklik gösterir. Dolayısıyla yerel yasalara dikkat etmek oldukça önemlidir.

Araç sahibinin kasko ya da trafik sigortası varsa oluşan zarar karşısında gerçekleşen yaptırım değişiklik gösterir. Eğer kasko ya da sigorta meydana gelen zararı kapsıyorsa, bu durumda sigorta şirketi de sorumluluğu üstüne alabilir. Ancak sigorta poliçesinde verilen bilgilere göre kapsam değişebilir.

Akaryakıt dolumu ile ilgili meydana gelen zararın karşılanmasında bir belirsizlik varsa hukuki danışmanlık alınması tavsiye edilir. Hukuki süreç sonucu taraflar arasındaki anlaşmazlık çözüme kavuşur. Ancak sürecin doğru bir şekilde işlemesi için akaryakıt istasyonundayken verilen fişin atılmaması gerekir. Eğer dolumu sürücü kendisi yaparsa bu durumda sorumluluk kendine aittir. 

Bunları da beğenebilirsiniz