Araç Bakımı

Elektrikli Araçlarda Karşılaşabileceğiniz Temel Sorunlar

Elektrikli araçlar, yüksek verimliliği ve çevre dostu olmasıyla popüler hale gelmiştir fakat elektrikli araç kullanımında çeşitli sorunlar bulunur. Özellikle, ilk defa elektrikli araç kullanacak kişiler, karşılaşabileceği problemler hakkında endişe duyar. 

Bu yazımızda elektrikli araçlarla ilgili sorun teşkil edebilecek durumlardan bahsedeceğiz.

Elektrikli Araçlarda Karşılaşabileceğiniz 5 Temel Sorun

1. Şarj Süresi

Elektrikli araçlarda şarj süresi değişiklik gösterir. Araçların bir defalık şarj ile ne kadar yol kat edebileceği önemli konular arasında yer alır. Bu durum özellikle uzun yolculuklar için olumsuz bir durumdur. Çünkü bazı bölgelerde şarj altyapısı yetersizdir. Araç sahipleri, şarj etmekle ilgili problemlerle karşı karşıya kalabilir. Özellikle, kırsal ve az gelişmiş bölgelerde şarj etmek oldukça önemli bir problemdir.

Kullanıcılar için uzun yolculuklarda şarj etmenin probleme dönüşmesi, elektrikli araçlara karşı bir önyargı oluşmasına neden olur. Şarj süresiyle ilgili bir problem yaşamamak için önceden detaylı bir plan yapmak ve istasyonları belirlemek gerekir. Fakat ileride elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması ile birlikte istasyonların fazlalaşacağı ve meydana gelen problemlerin ortadan kalkacağı düşünülür.

2. Batarya Ömrü ve Değişim Maliyetlerinin Fazla Olması

Elektrikli araçların batarya ömrünü belirleyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar kullanılan teknolojiye, çevresel faktörlere ve aracın kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Günümüz teknolojisinde genel olarak bir elektrikli aracın bataryası 8 – 10 yıl arasında değişiklik gösterir. Fakat bataryayı sık sık şarj etmek, aşırı ısı değişimi gibi faktörler bu süreyi daha da azaltır. Bu noktada batarya değişim maliyetleri de fazladır.

Aracın yaşı, modeli ve batarya teknolojisi değişim maliyetlerine etki eder. Fakat bazı araç üreticileri, batarya konusunda kolaylık sağlar. Araçların garanti süreleri ve kapsamı gibi politikalarında batarya da bulunur. Bu durum bataryanın kullanıcıdan kaynaklanmayan hatalarında ya da erkenden bozulma problemlerinde garanti kapsamına girmesini sağlar. Kullanıcıların araç kullanımında ve bataryayı şarj ederken üretici talimatlarına uygun hareket etmesi önemli noktalar arasında yer alır.

3. Soğuk Hava Performansı

Elektrikli araç modellerinin bazılarının soğuk havalarda performansı düşer. Başta batarya verimliliği olmak üzere aracın genelinde etkili olan verimliliğin düşmesi, birçok olumsuz problemi de beraberinde getirir. Düşük sıcaklıklardan kaynaklı olarak, elektrikli araçların menzili etkilenir. İç direnç artarak, bataryadaki kimyasal reaksiyon yavaşlar. Aracın menzili beklenenden daha çok düşer.

Soğuk hava, şarj hızının azalmasına da yol açar. Batarya soğukta daha yavaş bir şekilde şarj olur ve kullanılabilirliği azalır. Bu durumda aracın içinin ve bataryasının ısınması gerekir. Aracın enerji tüketimi artar ve menzili azalır. Soğuk havada frenler de olumsuz yönde etkilenir. Özellikle donmuş yerlerde frenler etkinliğini kaybeder. Aracın durma mesafesi uzar. Çeşitli durumlarda araç zor çalışır ya da tepkisiz kalır.

4. Servis ve Bakım

Elektrikli araçlar ile geleneksel içten yanmalı motora sahip araçlar kıyaslandığında bakım ihtiyacı farklılık gösterir. Elektrikli araçların parça sayısının az olması, daha az bakım gerektirir. Yine de araca düzenli olarak bakım yaptırmak gerekir. Elektrikli araçların en önemli bileşeni olan bataryalar düzenli olarak kontrol edilir. Aracın batarya sıcaklığı, genel sağlık ve şarj seviyesini kontrol ettirmek için belirli aralıklarla servise götürmek gerekir.

Motor bakımı genel olarak daha az olsa da soğutma sistemi ve diğer bileşenler kontrol edilir. Gerektiği zamanlarda bakımlar yapılır. Bir diğer önemli bileşen frenler ise genellikle rejeneratiftir ancak mekanik fren sisteminin de olması düzenli bakım ihtiyacını oluşturur. Araç güvenliği ve performansı açısından lastiklerin durumu ve süspansiyon sistemi de periyodik olarak kontrol edilir. Konfor ve güvenlik açısından gerekli bakımların yapılması şarttır.

5. Altyapı Geliştirme Maliyetleri

Elektrikli araçların kullanımının artmasıyla birlikte şarj istasyonlarının sayısını da fazlalaştırmak gerekir. Fakat bu durum maddi açıdan oldukça zordur. Ayrıca elektrik şebekelerinin güçlenmesi ve iyileştirilmesi şarttır. Bu durumda ekstra park yerlerine de ihtiyaç duyulur. Ayrıca elektrikli araçların kullanılmasında teknolojiyi yakından takip etmek ve yazılımlara yatırım yapmak gerekir. Şarj istasyonlarında ve elektrik şebekelerinde gelişmiş sistemler kullanılır. Özellikle akıllı yönetim sistemlerinin kullanılması ek yatırım yapılmasını gerekli kılar.

Burada bahsedilen maliyetlerin karşılanması elektrikli araçların daha yaygın kullanılmasını desteklemek açısından önemlidir. Çeşitli finansman kaynakları ile alt yapı maliyetleri karşılanarak elektrikli araç kullanımı artış gösterir. 

Bunları da beğenebilirsiniz