Sürüş Deneyimi

Defansif Sürüş Nedir ve Teknikleri Nelerdir?

Trafikte araç hâkimiyeti ve dikkatli sürüş kuşkusuz önemlidir. Araç kullanırken trafikte bir başkasının nasıl davranacağını tahmin edememek, bilememek ya da ani değişimler gibi faktörler aracın güvenliğini tehlikeye atar. Bu noktada sürüş tekniklerinin önemi ön plana çıkmaktadır. Defansif sürüş ile ilgili bilgi almak, bu sürüş tekniğini öğrenmek istiyorsanız yazımızda birçok ipucu bulacaksınız.

Defansif Sürüş Nedir?

Uzmanlara göre, defansif sürüş araç kullanımı sırasında kişinin en az risk alarak, dikkatli şekilde ve örnek sürücü davranışları sergileyerek gerçekleştirdiği sürüş yöntemidir. Bu sürüşte, araç kullanan kişi mümkün olduğunca dikkatli ve bilinçli şekilde araç kullanır. Sürücü, dikkatini araç kullanmaya, çevresindeki araçlara ve trafik yönergelerine verir.

Defansif Sürüşün Amacı Nedir?

Defansif sürüşte amaç, tüm trafik sistemi için sağlıklı ve güvenli bir alan oluşturmak, trafik ihlallerinin önüne geçmektir. Trafikteki insanların güvenliğini sağlamak ön plandadır. Araç kullanmaya yeni başlayan kişiler, defansif sürüş eğitimi alarak kendilerini bu alanda geliştirebilirler. Defansif sürüş yöntemlerini öğrenen kişiler, sürüş sırasında hızın değil güvenliğin önemli olduğu gerçeğini özümser.

Defansif Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Defansif sürüşle ilgili başlıca teknikler şunlardır:

  1. Önceden Planlama ve Kontrol

Sürüş sırasında sürücünün diğer araçların sürücülerinin neler yapabileceğini planlaması ve sürekli olarak uyaranları kontrol etmesi gerekir.

      2. Mesafeyi Korumak

Aracın diğer araçlarla arasındaki mesafenin daima kontrol edilmesi önemlidir. Böylece olası kazaların önüne geçilmiş olur.

      3. Acil Durum Manevraları

Sürücünün, acil durumlarda ne tür manevralar yapabileceğini öğrenmesi ve gerekli durumlarda bu manevraları kolayca yapabilmesi gerekir.

     4. Trafik Akışını ve İşaretleri Takip Etmek

Yol güvenliği için, sürücü daha önce defalarca katettiği bir yolda olsa bile trafik akışını ve işaretleri dikkatle kontrol etmelidir. Kaza, yol onarımı gibi durumlarda trafik akışının değişebileceği unutulmamalıdır.

      5. Riskleri Azaltmak

Öncelikli olarak riskleri azaltmak, güvenlik için şarttır. Defansif sürüş, risklerin ve kazaların azalmasını amaçlayan bir sürüş şeklidir.

     6. Dinlenmek ve Düzenli Uyumak

Sürücünün dikkatli araç kullanabilmesi için dinlenmiş olması, uykusunu almış olması çok önemlidir. Aksi takdirde dikakt dağınıklığı sorunu yaşanabilir.

Defansif Sürüşün Faydaları

Defansif sürüşün yol güvenliği, sürücüler ve genel trafik akışı açısından faydaları şunlardır:

  • Birçok kişinin defansif sürüş tekniğini kullandığı yollarda kazalar minimum düzeye iner. Kişiler trafik kurallarına uymak konusunda hassa davranır.
  • Savunmaya dayalı bir sürüş tekniği olduğu için sürücünün, yolcuların, yayaların ve taşınan nesnelerin yaralanmasının, zarar görmesinin önüne geçilir.
  • Sürüş tekniğini öğrenen sürücüler, bir sonraki adımlarını hesaplayarak ve stressiz şekilde, güvenle seyahat ederler.
  • Kazalar azalacağı için trafik polisleri, kurumlar ve bireyler maliyet açısından zor durumda kalmaz.
  • Tıbbi yardım gereksinimi azalır. Böylece ambulansların trafikteki yoğunluğu azalır.
  • Kaza riski en aza indiğinden sağlam araçlar uzun süre boyunca kullanılabilir.
  • Kontrollü sürüş, kazalar nedeniyle oluşabilecek trafik yoğunluğunun azalmasını sağlar.

Defansif Sürüş Eğitimleri ve Kurslar

Eğitim kademeleri, 

  • Yazılı test
  • Teorik sürüş teknikleri
  • Pratik
  • Son yazılı test

aşamalarından oluşan defansif sürüş eğitimleri yaklaşık 5 saat sürer ve birçok sürücü kursunda verilir. Sürücülere ve sürücü adaylarına aktif/pasif güvenlikle ilgili bilgiler kazandırılır. 

Eğitimde fren egzersizi, viraj egzersizleri gibi birçok ders yer almaktadır. Direksiyon tutuş, araçta uygun şekilde sürüş pozisyonu almak gibi birçok kazanım, Slalom Egzersizleri başlığı altında kazandırılır. Ayrıca sürücünün psikomotor davranışlarını geliştirmesi için çeşitli kaza senaryoları sunulur, bu kazalardan kaçınma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verilir. 

Güvenli sürüş tekniklerini öğrenmek ve araç kullanırken uygulayabileceğiniz pratik alışkanlıklar kazanmak için defansif sürüş eğitimi alabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz