Kamyon ve Tır Nasıl Yıkanır?
Araçlar özellikle uzun yollarda ve hava yağışlıysa epey kirlenebilmektedir. Kamyon ve tırların temizliği ise otomobillere göre çok daha meşakkatli olmasının yanı sıra güvenlik bakımından da oldukça önemlidir. Bu noktada büyük araçların yıkanması ile ilgili ayrıca bir sektör de oluşmuş durumdadır. Bu büyük araçların farklı bölümleri için ayrı temizlik malzemeleri ve uygulamalar kullanılabilmektedir.
Kamyon ve Tır Yıkanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kamyon ve tır yıkanırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta en doğru yıkama sisteminin seçilmesidir. Eğer endüstriyel makine ya da tünel tipi sistem kullanılıyorsa aracın tüm temizliği bu sistemler aracılığıyla yapılacaktır. Ancak sürücüler self servis sistemiyle kendi araçlarını kendileri temizlemek isterlerse dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
- İlk olarak sanılanın aksine güneşli havalarda yıkama yapmak çok doğru bir seçim değildir. Bunun sebebi suyun çok hızlı kuruyarak araç üzerinde sabundan kaynaklı lekelenmelere ve aracın doğru temizlenmemesine yol açmasıdır.
- Kamyon ve tırlar için molada yıkama yapmak çok sağlıklı olmayacaktır. Özellikle uzun menzilli yol alan bu araçların yıkanması için tamamıyla soğuması gereklidir.
- Yıkama için bol su kullanılmalıdır. Aksi takdirde temizlik tamamlanmadan araç kendi kendine kurur ve aracın yüzeyinde leke kalır.
- Kamyon ve tır yıkarken basınçlı su kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Aracın herhangi bir noktasına ya da aksamına zarar vermeyecek basınçlarda su püskürtülmelidir.
En İdeal Kamyon ve Tır Yıkama Sistemi Hangisidir?
Kamyon ve tır yıkanırken kullanılan bazı sistemler bulunmaktadır. Burada önemli olan en sağlıklı sistemi seçerek aracın gerek duyduğu temizliği sağlamaktır. Sürücülerin otomobillerini kendilerinin yıkadığını çok sık görsek de kamyon ve tırlar için durum biraz farklıdır. Bu noktada endüstriyel makine sistemleri, lastik ve alt yıkama sistemleri, tünel tipi yıkama sistemleri, self servis yıkama sistemleri karşımıza çıkar. Kamyon ve tır yıkama sistemlerinin özellikleri şunlardır:
- Kamyon ve tırlar yıkanırken sahip olduğu ölçülere göre bazı sistemler kurulmuştur. En çok tercih edilen sistemlerden biri olan endüstriyel tip, otomatik tır ve kamyon yıkama makineleridir. Otomobiller için her benzin istasyonunda bulunan klasik araba yıkama makinelerinin endüstriyel halidir.
- Bir başka sistem ise kamyon ve tırların yıkanması zor bölümleri için tasarlanmış lastik ve alt yıkama sistemidir. Bu sayede kamyon ve tırların yalnızca dış gövdesinin değil alt kısımların da derinlemesine temizliğine olanak sağlar.
- Endüstriyel tünel tipi yıkama sistemleri ise zeminde sabit halde bulunan kılavuz borular aracılığıyla, kamyon ve tırların belirtilen alan dışına çıkmasına gerek kalmadan yıkama sağlar.
- Bir başka sistemde ise tıpkı otomobiller için kurulan self servis yıkama sisteminin büyük ölçeklisi karşımıza çıkar. Böylelikle kamyon ve tır sürücüleri kendi araçlarını, bu sistemde yer alan özel ekipmanlar sayesinde temizler.
Tüm bu sistemler arasında en çok öne çıkan, tünel tipi yıkama sistemidir. Daha geniş hizmet imkânı ve derinlemesine temizlik olanağı sunduğu için sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Kamyon ve Tır Yıkayan Noktalar Nelerdir?
Kamyon ve tırlar yük taşımacılığında sıklıkla kullanıldığı için ve her yerde yıkama noktaları bulunmaması sebebiyle temizliğinin otomobillere kıyasla aksatılmaması gerekir. Self servis yıkama değil de endüstriyel bir yıkatma yapmak isteyen sürücüler için bazı kamyon ve tır yıkama noktaları bulunur. Bu noktalar bazen uzun benzinliklerde bulunur bazen de uzun yol şoförlerinin mola noktalarında yer alır.
Kamyon ve Tır Yıkama Fiyatları Nasıldır?
Kamyon ve tır yıkaması için kesin bir fiyat söylemek mümkün değildir. Çünkü tercih edilen yıkama sistemine ve şirkete göre fiyatlar farklılık göstermektedir. Ayrıca aracın ne derecede temizliğe ihtiyacı olduğu ve harcanan zaman da fiyatları etkileyebilmektedir.