Tork ve Beygir Gücü Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Tork Nedir?
Tork terimini kısaca dönme kuvveti veya döndürme olarak ifade edebiliriz. Araçlarda ise tork terimi motorda bulunan krank milinin, 1 dakika içerisinde yaptığı dönüş sayısıdır. Tork araçlarda hızlanma, yakıt tasarrufu, performans ve çekiş gücü gibi noktalara etki etmektedir.
Beygir Gücü Nedir?
Beygir gücü, İskoçyalı mühendis ve fizikçi James Watt tarafından buharlı makinelerin kullanılmaya başlandığı yıllarda, bu makinelerin güçlerinin ifade ortaya çıkarmış olduğu bir terimdir. 1 saniyede 75 kilogrammetrelik iş yapan bir motorun gücünü ifade eder. Araçların ve elektrikli motorların güçlerinin belirlenmesinde kullanılır.
Tork ve Beygir Gücü Arasındaki Farklar Nelerdir?
Tork ile beygir gücü arasındaki temel farkı tek bir cümlede özetlemek gerekirse, beygir gücü bir aracın düz yolda ulaşabileceği maksimum hızı ifade ederken, tork ise maksimum hıza ne kadar sürede ulaşabileceğinizi ifade etmektedir. Bunun birlikte tork ve beygir gücü arasındaki farkları 5 madde ile detaylı olarak açıklamak mümkün.
1- Ölçümleme: Beygir gücü aracın gücünü belirtmek için kullanılırken, Tork aracın kuvvetini belirtmek için kullanılır.
2- Hızlanma: Tork hızlanma başladığında hissettiğiniz kuvvettir. Beygir gücü ise istediğiniz hıza ulaşmanızı ve bu hızı korumanızı sağlar.
3- Yakıt: Yakıt tasarrufu için aracınız tork ve beygir gücü sürüş koşullarına bağlı olarak önemli olabilir. Yüksek beygir gücüne sahip araçlar daha hızlı yakıt tüketirken, düşük tork değerine sahip araçlar daha yavaş yakıt tüketebilir.
4- Hız ve Performans: Eğer hız ve performans söz konusu ise Beygir gücü ön plana çıkıyor. Bir arabanın beygir gücü ne kadar yüksekse o kadar hızlı gitmesi ve performans göstermesi muhtemeldir.
5- Çekme: Son olarak tork çekme için önemlidir. Ağır bir yük taşıyorsanız aracınızın motorunun problemsiz çalışması için aracın yüksek torka sahip olması gereklidir.