Yağmur Sensörü Nedir?
Yağmur sensörü, yağmurlu ve karlı havalarda daha kolay bir seyahat yapılmasını sağlayan mekanizmadır. Yağmur ve kar yağması durumunda, otomatik olarak silecekleri devreye sokan bu sensör sayesinde, sürüş konforu artmaktadır. Diğer bir ismi ise silecek sensörüdür. İlk olarak Chevrolet markası ile ortaya çıkan bu sensör, araç içerisinde silecekler ile entegre bir halde çalışmaktadır.
Yağmur Sensörünün İşlevi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Silecek sensörleri olarak da adlandırılan bu sistemde infrared ışınları ve merkezi bir fotoğraf diyodu bulunmaktadır. Infrared ışınları sayesinde ön cam, fotoğraf diyoduna aktarılmaktadır. Yağmur damlaları ön cama yoğun bir şekilde düştüğü zaman, sensörler devreye girmektedir. Tüm bunlar, elektronik bir işlemci tarafından değerlendirilerek mekanizma içerisinde aktarılmaktadır. Böylelikle sileceklerin yağış hızıyla birebir şekilde çalışması sağlanır.
Sileceklerin; sağanak yağış olduğunda hızlı, kar ya da yağmur çiselediğinde daha yavaş çalışması bu sistemle sağlanır.
Bununla birlikte, yağmur sensörünün, duyarlılık derecesi ayarlanabilen bir durumdur. Daha yoğun yağmur ve kar yağışlarında, sensör otomatik olarak aralıksız silme kademesine geçmektedir. Sağanak kar ve yağmur yağışlarında ise silecekler direkt olarak en hızlı seviyede çalışmaktadır. Yağış hafiflediğinde, silecek hızı da aynı oranda azalacaktır.
Yağmur sensörü hakkında en merak edilen detaylardan biri de ön cam kısmında çizik ve hasar bulunması durumunda, sistemin çalışıp çalışmayacağıdır. Sensörler bu çizik ya da hasarları algılamaz. Bunları yok sayarak işlemine devam eder. Böylelikle fonksiyonunu bölebilecek durumlar da ortadan kalkmış olur.
Yağmur Sensörü Her Araca Takılır mı?
Yağmur sensörünün araca uygulanabilmesi için araçtaki far teknolojisi ile uyumlu bir şekilde olması gerekir. Herhangi bir araca sensörün uygulanabilmesi için aracın far teknolojisine sahip olması yeterlidir.
Günümüz itibariyle standartlara göre daha kapsamlı olan pek çok yağmur sensörü de bulunmaktadır. Şiddetli yağmur esnasında araç ışıklarını çalıştırma görevini üstlenebilen bu sistem, far teknolojisi ile birlikte entegre edildiğinde, hava karardığı zaman veya tünel giriş ve çıkışlarında, sürücünün hiçbir eylemde bulunmadan araç farlarını devreye almasını ya da devre dışı bırakmasını da sağlamaktadır.
Yağmur Sensörü Arızası Nasıl Anlaşılır ve Giderilir?
Aracınızda bulunan silecek sensörü devreye girmiyor, herhangi tepki vermiyor ya da silecekler çalışıp belli bir zaman sonra çalışmayı kesiyor ise mekanizmanızda arıza var demektir.
Arıza tespiti için yağmur sensörünün ön kısmına bakılması önerilir. Burada, herhangi bir cisim sensörün önünü kapatmış durumda olabilir. Eğer herhangi bir cisim kapatmadıysa, araç içerisindeki ayna süsü veya araç kokusunun engel olabileceği düşünülmelidir. Araç süsleri ve kokuları da mekanizmanın çalışmasına engel olabilmektedir.
Sistemin bozulmasına neden olan bir diğer faktör, aracın ön camının değişmesidir.
Son derece nadir olmakla birlikte, sinyalizasyon ve gidondaki silecek çubuklarını harekete geçiren mekanizmada bir arıza meydana gelebilir. Bu kusurlar sensörün çalışmasını da engeller. Böyle bir hata ile karşılaşırsanız silecek çubuğunu değiştirmeniz ve onarım yapmanız gerekecektir.
Eğer hiçbir şekilde silecekler hareket etmiyor ise sileceklerin aktif çalışmasını sağlayacak motor kısmına da bakılması gerekir. Böyle bir problem varsa silecek motoru tamir edilmelidir.