Yakıt Seviye Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır?
Araçlarda mekanizmaların durumunu kontrol etmek amacıyla birçok düzenek bulunur. Bunlardan biri de yakıt seviye sensörleridir. Yakıt seviye sensörleri yolculuğa çıkmadan önce ya da yolculuk sırasında aracın yakıt durumunu ve ihtiyacını anlamamızı sağlar.
Yakıt Seviye Sensörü Nedir?
Halk arasında benzin şamandırası olarak da bilinen yakıt seviye sensörü, araçların yakıt depolarında bulunur. Araçlarda bulunan benzin, mazot gibi yanıcı maddelerin seviyelerini ölçmek için kullanılır. Bu sensör sayesinde araç depolarında bulunan yakıt miktarını öğrenmiş oluruz.
Yakıt Seviye Sensörü Ne İşe Yarar?
Bu sensörün görevi, depodaki yakıt seviyesini ölçüp bir sinyal ile gösterge paneline iletmektir. Bu sayede sürücü, depodaki yakıt miktarını öğrenir.
Yakıt Seviye Sensörü Nasıl Çalışır?
Yakıt seviyesini ölçen bu sistem, üç bileşenden oluşur. Bunlar şamandıra, metal kol ve direnç anahtarıdır. Şamandıra, yoğunluğu düşük bir maddedir ve depodaki yakıtın üzerinde yüzer. Bu şamandıra, metal kola bağlı bulunur. Şamandıranın yüzdüğü derinliğe göre bu metal kol aşağı veya yukarıda durur ve bulunduğu konuma göre direnç değişir. Bu metal kolun diğer ucu ise direnç anahtarına bağlıdır. Yakıt seviyesi düşükken, şamandıra daha az direnç oluşturur. Yakıt seviyesi yükseldikçe direncin seviyesi de artar. Yakıt seviye sensörü de bu direncin seviyesini algılayarak yakıt miktarını gösterge paneline yansıtır.
Yakıt Seviye Sensörü Arızası Nasıl Giderilir?
Temelde prensibi basit olan bu sistemde, zamana ve kullanıma bağlı olarak bazı arızalar yaşanabilir. Depoların doldurulmak için kapasitenin üzerinde zorlanması veya uzun süreli düşük yakıt miktarı bu arızaların başlıca sebeplerindendir. Bazı belirtiler ile bu arızaları anlayabiliriz.
Bu belirtilerden ilki yakıt göstergesinde tutukluk olmasıdır. Arıza belirtileri içerisinde en sık karşılaşılan durumdur. Deponun dolması veya boşalması göstergenin durumunu değiştirmez. Gösterge hep aynı miktarı gösterecektir.
Bir diğer belirti ise göstergenin yalnızca belirli doluluk seviyelerinde doğru çalışmasıdır. Yakıt miktarı yarıdan fazla olduğunda doğru ölçüm yapar, fakat azaldığında yine belirli bir seviyede takılı kalır. Yani yakıt miktarı çok az olsa bile bu bilgi göstergeye iletilmez ve yakıt miktarının yüksek olarak görünmesine sebep olur.
Üçüncü belirti ise yakıt göstergesinin sabit durmamasıdır. Yakıt miktarı aynı kalsa bile göstergede sürekli azalma veya artma durumu gözlenir. Göstergedeki bu dalgalanma, aracın bulunduğu eğime bağlı olarak daha sık yaşanabilir.
Bu belirtiler büyük sıkıntılara sebep olabilir, en kısa sürede arızanın giderilmesi gerekir. Arızayı giderebilmek için öncelikle sensörün çalışma prensibini bilmek gerekir, bazı teknik bilgilere de ihtiyaç vardır. Bunlar sağlandıktan sonra tamirat aşamasına geçilebilir.
Yakıt seviye sensörlerinin onarımı için iki yöntem bulunur. Birincisi tamir, diğeri ise temizliktir. Temizlik gerekmesinin sebebi, depoda bulunan bir pisliğin, düzeneğin düzgün çalışmasını engelleyebilmesidir. Bu nedenle bir arıza durumunda ilk olarak depo ve düzenek temizliği yapılmalıdır. Eğer temizlikten sonra arıza devam ederse tamirat işlemine geçilmelidir.
Tamirat işlemine geçebilmek için öncelikle şamandıranın iç kısmına ulaşılması gerekir. Düzeneği söktükten sonra karşımıza bir plastik çıkar. Plastiği çıkardıktan sonra, sistemin çeşidine göre, biri kalın biri ince olmak üzere iki farklı demir çıkar. İnce olan parçanın işlevi genel anlamda yakıt seviyesini aktarmaktır. Parçayı inceleyip herhangi bir eğilme veya kırılma olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğim varsa düzeltilmeli, kırılma varsa lehim ile tamir edilmelidir. Şamandıranın tamir edilmesiyle birlikte, yakıt seviye sensörü de doğru direnç seviyesini alacak ve yakıt miktarını doğru gösterecektir. Eğer yöntemler işe yaramazsa düzeneği yenilemek en iyisi olacaktır.
Bu işlemler bilgi ve tecrübe gerektirir. Bu nedenle konuyla ilgili bilgi sahibi değilseniz bir uzmana danışmanız önerilir.