Araç Bakımı

Dorse Tipleri Nelerdir?

Dorse tiplerine bakmak için önce dorsenin ne olduğuna bakmak gerekir.

Dorse Nedir?

Yük taşımak için kullanılan araçların arka kısmına monte edilmiş kasalara Dorse denir. Bu araç parçalarının diğer bir adı da Treyler’dir. Bu isim “Dorsey Trailers” adı ile üretilen dorselerin ülkemize gelmesiyle yerleşmiştir. Ülkemizde bu şekilde yerleştiği için genel olarak tüm treyler çeşitleri dorse olarak anılmaktadır. Dorseler Kamyonlara özel mekanizmalarla monte edilerek sabitlenirler. Aracın arkasında bu işlem için özel bir tabla bulunur. Daha sonra dorse, araca kingpin adı verilen aparatlar ile birleştirilir.

Dorse Tipleri Nelerdir?

Dorse çeşitleri özel amaçlarına, kaplamalarına ve iç özelliklerine göre oldukça çeşitlilik gösterebilir. Taşıma kapasiteleri de aynı şekilde birbirinden farklıdır. Normal Açık Dorse, Düz dorse, Jumbo Dorse gibi türleri vardır.

Kayar Tenteli Standart Treyler : Brüt 24 Ton
Dorsenin yanlarındaki tentelerin kolaylıkla açılabilmesini sağlayan aparatları mevcuttur. Perde gibi yanlara çekilerek açılan bu kısımları sayesinde yükleme ve boşaltma işleri için kolaylık sağlanmış olur.

Katlı Sistem Tenteli Treyler: Brüt 24 Ton
Dorsenin içinde bir veya birden fazla raflama sisteminin olması durumudur. Böylece yüklemede daha sistematik ve pratik çalışılmış olur. Malınızı gruplara ayırmak için de idealdir.

Kamyon Römork Tenteli Treyler: Brüt 24 Ton
Bu dorse sisteminde aracın sahip olduğu konteynıra ek olarak yeni bir treyler römork gibi kamyona eklenir. Böylece yükleme hacmi artmış olur. Aynı zamanda tırlara kıyasla manevra kabiliyeti de artmış olur.

Kapalı Kasa Termoking Treyler: Brüt 21 Ton
Bu dorseler içlerinde soğutucu sistemler taşırlar. Bu sayede dorsenin içi istenilen ısıda muhafaza edilebilir. Çoğunlukla gıda, sebze meyve gibi bozulma riski olan ürünler ya da ilaç gibi soğukta taşınması gereken malzemeler için kullanılır.

Konteyner Taşıyıcı Treyler : Brüt 26.5 ton
Bu dorseler yalnızca konteyner taşımak için tasarlanmıştır. Bu yüzden yalnız tabandan oluşuyor gibi görünseler de konteynırların kolayca monte edilip sabitlenmesi için uygun şekilde tasarlanmışlardır.

Dingilli Uzayabilir Özel Römork : Brüt 100-140 Ton
Bu dorselerle diğer büyük araçların taşınması sağlanmaktadır. Eklemelerle uzatılarak kapasitesinin arttırılması mümkündür.

Bunları da beğenebilirsiniz