Araç Bakımı

Elektrikli ve Hibrit Araçlarda Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Elektrikli araçlar geleneksel içten yanmalı motorlu araçlardan farklı olarak motor gücünü elektrikten alır. Hibrit araçlar ise hem elektrikli hem de içten yanmalı motoru bulunan araçlardır. Elektrikli araçların teknik donanımı ve tasarımı geleneksel içten yanmalı araçlardan oldukça farklıdır. Elektrikli araçların farklı yapısı ve işleyişi bakım süreci açısından avantaj sağlar. Elektrikli araçlarda diğerlerine göre daha az hareketli parça bulunması da bakım sürecini kolaylaştırır. Çalışma prensipleri ve bakım süreci olarak elektrikli araçlar geleneksel araçlardan farklı olsa da periyodik bakım gerektirirler. Elektrikli araçlarda motor muayenesine gerek olmasa da standart bakım, lastik rotasyonu, fren sistemi kontrolü, batarya kontrolü ve yazılım güncelleştirmeleri gibi bazı muayene ve kontrollerin yapılması gerekir.

Elektrikli Araç Muayenesi Gerekli midir?

Elektrikli araçların hem güvenli hem de yasal şekilde kullanılabilmesi için araç muayenesinin yapılması gerekir. Bu araçların muayenesinde diğer araçlar gibi belli bazı standartlar uygulanır. Güvenli çalışma koşullarının olduğunu anlamak için araç muayenesinin bazı aşamaları bulunur. Teknik standartlara uygunluk, elektrikli sistemlerin performansı gibi detaylar muayenede öne çıkan detaylardır.

Elektrikli araç muayenesinde aracın lastikleri, fren sistemi, güvenlik ekipmanları, elektrik sistemleri kontrol edilir. Araç muayenesi sonucunda düzeltme yapılması gerekiyorsa talimatlara göre işlemler yapılır. Elektrikli araçların güvenli çalışması için sağlanması gereken minimum şartlar vardır. Verimli ve güvenli sürüş için araç muayenesini periyodik olarak yaptırmak önemlidir. Aracın güvenliği ve performansı açısından elektrikli araç muayenesinde farklı aşamalar bulunur.

Elektrikli Araba Muayene Süreci Nasıl İşliyor?

Elektrikli araçların muayenesi klasik araba muayenesine göre biraz daha farklı işler. Elbette elektrikli araçlarda da direksiyon mekanizması, fren sistemi, aydınlatma sistemi, lastikler, güvenlik donanımları gibi standart muayene prosedürleri uygulanır. Bunlar dışında elektrikli araçlarda enerji aktarımı, güç elektroniği ve pil sistemi gibi özellikler de incelenir. Muayene sürecinde aracın elektrik motoru, batarya, elektrik şarjı gibi elektrikli sistemler kontrol edilir.

Elektrikli araç muayenesi yetkili muayene istasyonunda belli prosedürlere ve standartlara göre yapılır. Ağırlık ve boyut kontrolü, elektrik sistemi kontrolü, fren sistemi kontrolü, lastik kontrolü, ışık sistemi kontrolü elektrikli araba muayene sürecinde yer alan adımlardır. Aracın mevzuata uygun olup olmadığı bu kontroller sonucunda anlaşılır ve araç için bir belge verilir. Araçta herhangi bir arıza veya hasar tespit edildiğinde araç sahibine gerekli düzeltmeleri yapması için süre verilir ve bu süre bittiğinde araç tekrar muayeneye edilmek için çağırılır.

Elektrikli ve Hibrit Araçlarda Muayene Nasıl Yapılır?

Elektrikli ve hibrit araçların mevzuata göre muayenesinin yapılması gerekir. Elektrikli araç sistemi farklı olduğundan muayene sürecinde kontrol edilen sistemler de farklı olur. Trafikte can güvenliği ve konforlu araç kullanımı açısından elektrikli araçların da bakımının düzenli olarak yapılması gerekir. Elektrikli ve hibrit araçların muayenesi yetkili muayene servisinde yapılırken Türkiye’de elektrikli araç muayenesini TÜVTÜRK şirketi üstlenir.

Muayene yaptırmak için TÜVTÜRK iletişim kanallarından randevu almak gerekir. Ruhsat numarası, araç seri numarası gibi bilgiler girilerek kolaylıkla randevu alınabilir. Muayene istasyonuna gitmeden önce araç üzerinde borç bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi istenir çünkü üzerinde borç bulunan araçların kontrolü yapılamamaktadır. Randevu alındıktan sonra randevu tarihinde araç kontrole götürülebilir. Kontrol sırasında aracın güvenlik ve sürüş açısından detaylı incelemesi yapılır. Diğer araçlardan ayrı olarak bu araçlarda egzoz muayenesi bulunmaz. Elektrikli araçlar sistemlerine göre farklı kontrol detaylarıyla kontrol edilir.

Elektrikli ve Hibrit Araçlarda Muayene Ne Kadar Sürer?

Elektrikli ve hibrit araçların muayene süresi çeşitli faktörlere göre değişebilir. Aracın tipi ve durumu muayene süresini etkiler. Dizel ve benzinli araçların muayeneleri 20 dakikadan 1 saate kadar sürebilir. Bu süre elektrikli araçlarda daha kısa olabilir çünkü egzoz sistemi ve motor gibi parçaların kontrol edilmesine gerek olmadığından muayene daha kısa zamanda tamamlanır. Aracın götürüldüğü muayene istasyonun yoğunluğu da süre konusunda etkili olabilir

Aracın temiz olması, lastiklerin doğru basınçta olması gibi aracın hazır olmasını sağlayacak detaylar muayene süresini kısaltan unsurlar arasındadır. Bu nedenle randevuya gitmeden önce aracınızın kontrollere hazır olduğundan emin olmalısınız. Araç belgelerinin eksiksiz olmasına da dikkat etmelisiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz